<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Energiraadgivning Julehjerter 2020

5 sparetips til julen

Vi nærmer os årets korteste dag. Det er koldt og mørkt, og det betyder høje elpriser. Samtidig står julen for døren. Den tid på året hvor vi traditionelt bruger mest strøm. Der er heldigvis mange ting, som du selv kan gøre for at spare på energien, også uden at det går ud over julehyggen.

#1 Brug LED og lyskæder med en timer

Julelys skaber en dejlig stemning, og bruger du en LED-lyskæde koster det faktisk ikke alverden at pynte lidt op. Ifølge Sparenergi.dk koster det cirka 60 kroner at tænde en LED-lyskæde med en effekt på 5 watt hele døgnet i 3 måneder med en elpris på 5,5 kr. pr. kWh.

Derimod koster det 420 kroner med en lyskæde med gløde-/halogenpærer og en effekt på 35 watt, og 960 kroner med en lyskæde med gløde-/halogenpærer og en effekt på 80 watt.

Meget julebelysning fås med en indbygget timer, så dine lyskæder og lysdekorationer kun er tændt, når du har glæde af det. Et alternativ til lyskæder med en timer er at bruge et tænd/sluk-ur. Har du dine lyskæder tændt i 8 timer fremfor hele døgnet, reducerer du dit elforbrug til julebelysningen med op til 75 procent.

Har du dine lyskæder tændt i 8 timer fremfor hele døgnet, reducerer du dit elforbrug til julebelysningen med op til 75 procent.

#2 Skru ned for dit standby forbrug

Når det kommer til at skære ned på forbruget af el, kan det også godt betale sig at holde øje med dit standby forbrug - det spildforbrug, der sker, når du ikke bruger dine apparater, men der stadigvæk er tændt på kontakten.

Ved at slukke på kontakten, når du ikke bruger for eksempel tv, spillekonsol og computer, undgå du unødvendigt forbrug. Især ældre apparater har et højt standby forbrug.

#3 Ryk sammen foran skærmen

Julen står ofte på hygge med film og tv. Undgå at se film og tv via en spillekonsol. Den bruger langt mere strøm end almindelige computere. Brug Chromecast, Apple TV eller tv-apps, når du skal streame tv.

Og ryk sammen foran skærmen i stedet for at se på hver jeres skærm.

#4 Spar i køkkenet

I køkkenet kan du også med enkle kneb spare på strømmen. Hvis du for eksempel tør din frosne mad op i køleskabet, afgives der cirka en times gratis strøm for hvert kilo kød, du tør op. Du skal blot huske at tage maden op af fryseren i god tid, inden den skal tilberedes.

Et andet simpelt tips er at udnytte kulden udenfor og køle resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren. Jo varmere maden er, jo mere strøm skal køleskabet bruge på at køle maden ned. Det er dog vigtigt, at du køler maden ned til 5 grader senest 4 timer efter, at du har spist.

Hvis du udnytter ovnens for- og eftervarme, mindsker du også dit elforbrug. Sæt maden ind i ovnen, allerede når du tænder den, og sluk den cirka 15 minutter før, du ellers ville have gjort. Du kan med fordel også udnytte eftervarmen på kogepladerne ved at slukke et par minutter før, du ellers ville have gjort.

Og risengrøden? Den skal blot koges godt op og så ind under dynen i et par timer, så er den klar til at spise. Du sparer på strømmen og undgår samtidig, at grøden brænder på.

Udnytte kulden udenfor og køl resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren.

#5 Hold øje med dit forbrug og elprisen

Hvis du har et elprodukt med en variabel pris (fx FynskSupport, NaturEl Variabel eller SpotEl), kan du med fordel rykke noget af dit forbrug til de tidspunkter, hvor prisen er lavere. Det er den typisk om natten.

Du kan fx med fordel vente med at starte din vaskemaskine og opvaskemaskine, og elbilen kan måske også godt vente med at blive opladet til om natten.

I vores app kan du nemt holde øje med dit forbrug og se elprisen. 

Hent vores app

Husk også at tjekke nettariffen, som dækker betaling for at få transporteret strømmen frem til dig. Den betaler du for, uanset hvilket elprodukt du har, og hvor du er kunde.

Læs mere om nettariffen

Her kan du se spotprisen på el det kommende døgn:

Henter priser
En dag frem

 

 

Seneste nyt

Klimavenlig strøm - Hvilket produkt skal jeg vælge?
Klumme

Sommertariffen giver dig en lavere elregning

Vi har taget hul på foråret og lige om lidt skriver vi 1. april. Det betyder, at vi kan se frem til en lavere elregning. 1. april går de fleste af landets netselskaber nemlig over til at opkræve sommertariffer, og det betyder faktisk, at nettariffen mange steder halveres i de perioder, hvor de fleste af os bruger mest strøm.
Læs klummen
Fiber Sæt Siddende Personer Ben Og PC Mobil Og Ipad Synlig 2020
Nyhed

Vælg MaxSpeed på Energi Fyns fibernet

Nu kan 100.000 fynske andelshavere med fibernet fra Energi Fyn vælge lynhurtigt internet fra Telenors produkt MaxSpeed.
Læs nyheden
Nyheder Transformerstation 2021
Presse

Markante udbygninger af elnettet på Fyn

Elforsyningsnettet på Fyn bliver udbygget markant i løbet af de kommende år. Alene i løbet af de næste 3 år forventer Energi Fyns datterselskab Vores Elnet at opføre minimum 8 nye 60/10 kV transformerstationer.
Læs presse­meddelelsen
Fiber Far Og Datter Giver High Five 2020
Presse

Kom til fiberfest i Odense

Den 19. marts fra kl. 14-20 inviterer vi til fynsk fiberfest i Næsbyhallerne i Odense. Dagen byder på foredrag med Sara Lygum og masser af viden om mulighederne med fibernet.
Læs presse­meddelelsen
Fiber Far Og Krøllet Barn I Sofa 2020
Presse

Aftale mellem Energi Fyn og Heimstaden Danmark sikrer fibernet til 620 boliger på Fyn

Energi Fyn Bredbånd og boligudlejeren Heimstaden Danmark har indgået en aftale om fibernet til 620 boliger på Fyn. Beboerne kan se frem til at få fibernet og et væld af valgmuligheder i løbet af det kommende år.
Læs presse­meddelelsen
Ladestandere Ladestik Evbox Hånd Armbånd 2021
Klumme

Kan du nå hjem for at lade?

Overvejer du, som mange andre danskere, at skifte benzin- eller dieselbilen i carporten ud med en elbil, men lider du af rækkeviddeangst? Vores teamleder for ladestandere Maria Liv Varnild har skrevet en klumme om rækkeviddeangst. Måske behøver du slet ikke være nevøs.
Læs klummen
Fynsksupport Hojby 850X600
Presse

Energi Fyn sender rekordstore checks til foreninger på Fyn

Netop nu sender Energi Fyn checks ud til over 600 lokale foreninger på Fyn. I år skal et rekordstort beløb afsted. Hele 1,7 millioner kroner, hvilket er en stigning på 30% i forhold til sidste år.
Læs presse­meddelelsen