<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Energiraadgivning Julehjerter 2020

5 sparetips til julen

Vi nærmer os årets korteste dag. Det er koldt og mørkt, og det betyder høje elpriser. Samtidig står julen for døren. Den tid på året hvor vi traditionelt bruger mest strøm. Der er heldigvis mange ting, som du selv kan gøre for at spare på energien, også uden at det går ud over julehyggen.

#1 Brug LED og lyskæder med en timer

Julelys skaber en dejlig stemning, og bruger du en LED-lyskæde koster det faktisk ikke alverden at pynte lidt op. Ifølge Sparenergi.dk koster det cirka 60 kroner at tænde en LED-lyskæde med en effekt på 5 watt hele døgnet i 3 måneder med en elpris på 5,5 kr. pr. kWh.

Derimod koster det 420 kroner med en lyskæde med gløde-/halogenpærer og en effekt på 35 watt, og 960 kroner med en lyskæde med gløde-/halogenpærer og en effekt på 80 watt.

Meget julebelysning fås med en indbygget timer, så dine lyskæder og lysdekorationer kun er tændt, når du har glæde af det. Et alternativ til lyskæder med en timer er at bruge et tænd/sluk-ur. Har du dine lyskæder tændt i 8 timer fremfor hele døgnet, reducerer du dit elforbrug til julebelysningen med op til 75 procent.

Har du dine lyskæder tændt i 8 timer fremfor hele døgnet, reducerer du dit elforbrug til julebelysningen med op til 75 procent.

#2 Skru ned for dit standby forbrug

Når det kommer til at skære ned på forbruget af el, kan det også godt betale sig at holde øje med dit standby forbrug - det spildforbrug, der sker, når du ikke bruger dine apparater, men der stadigvæk er tændt på kontakten.

Ved at slukke på kontakten, når du ikke bruger for eksempel tv, spillekonsol og computer, undgå du unødvendigt forbrug. Især ældre apparater har et højt standby forbrug.

#3 Ryk sammen foran skærmen

Julen står ofte på hygge med film og tv. Undgå at se film og tv via en spillekonsol. Den bruger langt mere strøm end almindelige computere. Brug Chromecast, Apple TV eller tv-apps, når du skal streame tv.

Og ryk sammen foran skærmen i stedet for at se på hver jeres skærm.

#4 Spar i køkkenet

I køkkenet kan du også med enkle kneb spare på strømmen. Hvis du for eksempel tør din frosne mad op i køleskabet, afgives der cirka en times gratis strøm for hvert kilo kød, du tør op. Du skal blot huske at tage maden op af fryseren i god tid, inden den skal tilberedes.

Et andet simpelt tips er at udnytte kulden udenfor og køle resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren. Jo varmere maden er, jo mere strøm skal køleskabet bruge på at køle maden ned. Det er dog vigtigt, at du køler maden ned til 5 grader senest 4 timer efter, at du har spist.

Hvis du udnytter ovnens for- og eftervarme, mindsker du også dit elforbrug. Sæt maden ind i ovnen, allerede når du tænder den, og sluk den cirka 15 minutter før, du ellers ville have gjort. Du kan med fordel også udnytte eftervarmen på kogepladerne ved at slukke et par minutter før, du ellers ville have gjort.

Og risengrøden? Den skal blot koges godt op og så ind under dynen i et par timer, så er den klar til at spise. Du sparer på strømmen og undgår samtidig, at grøden brænder på.

Udnytte kulden udenfor og køl resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren.

#5 Hold øje med dit forbrug og elprisen

Hvis du har et elprodukt med en variabel pris (fx FynskSupport, NaturEl Variabel eller SpotEl), kan du med fordel rykke noget af dit forbrug til de tidspunkter, hvor prisen er lavere. Det er den typisk om natten.

Du kan fx med fordel vente med at starte din vaskemaskine og opvaskemaskine, og elbilen kan måske også godt vente med at blive opladet til om natten.

I vores app kan du nemt holde øje med dit forbrug og se elprisen. 

Hent vores app

Husk også at tjekke nettariffen, som dækker betaling for at få transporteret strømmen frem til dig. Den betaler du for, uanset hvilket elprodukt du har, og hvor du er kunde.

Læs mere om nettariffen

Her kan du se spotprisen på el det kommende døgn:

Henter priser
En dag frem

 

 

Seneste nyt

Ladejunglen Odense ZOO 850X600 (1)
Nyhed

Find vej i ladejunglen

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de mange forskellige ladeløsninger, når man overvejer at købe en elbil. Derfor har Energi Fyn og Odense ZOO netop lanceret et nyt interaktivt spil, hvor børn og voksne får mulighed for at teste deres viden om opladning af elbiler og lære lidt om dyrene i Odense ZOO.
Læs nyheden
4AT2044 1600Px
Nyhed

Test af opladning på arbejdspladsen: Den første måned som elbilejer

Hver dag hjælper hun virksomheder med at etablere ladestandere. Noget, der mere og mere bliver anset som et medarbejdergode for virksomhedernes ansatte. Derfor satte Katja Jepsen som ny elbilejer sig for at teste, om hun er dækket ind ved at lade elbilen på arbejdet.
Læs nyheden
Alle Taler Om Det Fibernet 850X600
Presse

Hver 3. dansker har planer om at se EM i fodbold

Vores analyse af danskerne internetforbrug viser, at mere end hver tredje dansker har planer om at se med, når EM ruller over skærmen. Og hele 39 procent regner med, at de skal se OL på TV.
Læs presse­meddelelsen
EF Sommer2024 Topbillede 2500X700px V1
Presse

80 procent af danskerne interesserer sig for elpriserne

Ny analyse fra Energi Fyn og A&B Analyse viser, at danskerne fortsat er interesserede i at tale om energi. Her små to år efter energikrisen interesserer hele 80 procent af de adspurgte sig fortsat for elprisen, og 57 procent tænker på at spare på strømmen hver dag.
Læs presse­meddelelsen
App Elpris 850X600
Nyhed

Vi har opdateret vores app

Vi har opdaterer vores app. Den har fået en helt ny navigation, så du nemmere kan finde rundt i appen. Og så er det blevet lettere for dig at se din elpris det kommende døgn.
Læs nyheden
Zaptec 2022 2 1600Px (1)
Presse

Hvor skal du lade elbilen?

68% af danskerne vil kunne lade bilen op i indkørslen. Men hvad gør du egentlig, hvis du ikke kan få en ladeboks derhjemme?
Læs presse­meddelelsen
Energiscreening (1)
Presse

Bliver din virksomhed ramt af de nye lovkrav?

Den nye bekendtgørelse for energi- og klimasyn samt certificeret energiledelse træder i kraft den 1. juli. Men de fleste virksomheder ved ikke, at de skal tage stilling til nye regler, eller også er de i tvivl om, hvorvidt reglerne gælder for dem. Vi har spurgt energirådgiveren til råds.
Læs presse­meddelelsen