Energiraadgivning Julehjerter 2020

5 sparetips til julen

Vi nærmer os årets korteste dag. Det er koldt og mørkt, og det betyder høje elpriser. Samtidig står julen for døren. Den tid på året hvor vi traditionelt bruger mest strøm. Der er heldigvis mange ting, som du selv kan gøre for at spare på energien, også uden at det går ud over julehyggen.

#1 Brug LED og lyskæder med en timer

Julelys skaber en dejlig stemning, og bruger du en LED-lyskæde koster det faktisk ikke alverden at pynte lidt op. Ifølge Sparenergi.dk koster det cirka 60 kroner at tænde en LED-lyskæde med en effekt på 5 watt hele døgnet i 3 måneder med en elpris på 5,5 kr. pr. kWh.

Derimod koster det 420 kroner med en lyskæde med gløde-/halogenpærer og en effekt på 35 watt, og 960 kroner med en lyskæde med gløde-/halogenpærer og en effekt på 80 watt.

Meget julebelysning fås med en indbygget timer, så dine lyskæder og lysdekorationer kun er tændt, når du har glæde af det. Et alternativ til lyskæder med en timer er at bruge et tænd/sluk-ur. Har du dine lyskæder tændt i 8 timer fremfor hele døgnet, reducerer du dit elforbrug til julebelysningen med op til 75 procent.

Har du dine lyskæder tændt i 8 timer fremfor hele døgnet, reducerer du dit elforbrug til julebelysningen med op til 75 procent.

#2 Skru ned for dit standby forbrug

Når det kommer til at skære ned på forbruget af el, kan det også godt betale sig at holde øje med dit standby forbrug - det spildforbrug, der sker, når du ikke bruger dine apparater, men der stadigvæk er tændt på kontakten.

Ved at slukke på kontakten, når du ikke bruger for eksempel tv, spillekonsol og computer, undgå du unødvendigt forbrug. Især ældre apparater har et højt standby forbrug.

#3 Ryk sammen foran skærmen

Julen står ofte på hygge med film og tv. Undgå at se film og tv via en spillekonsol. Den bruger langt mere strøm end almindelige computere. Brug Chromecast, Apple TV eller tv-apps, når du skal streame tv.

Og ryk sammen foran skærmen i stedet for at se på hver jeres skærm.

#4 Spar i køkkenet

I køkkenet kan du også med enkle kneb spare på strømmen. Hvis du for eksempel tør din frosne mad op i køleskabet, afgives der cirka en times gratis strøm for hvert kilo kød, du tør op. Du skal blot huske at tage maden op af fryseren i god tid, inden den skal tilberedes.

Et andet simpelt tips er at udnytte kulden udenfor og køle resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren. Jo varmere maden er, jo mere strøm skal køleskabet bruge på at køle maden ned. Det er dog vigtigt, at du køler maden ned til 5 grader senest 4 timer efter, at du har spist.

Hvis du udnytter ovnens for- og eftervarme, mindsker du også dit elforbrug. Sæt maden ind i ovnen, allerede når du tænder den, og sluk den cirka 15 minutter før, du ellers ville have gjort. Du kan med fordel også udnytte eftervarmen på kogepladerne ved at slukke et par minutter før, du ellers ville have gjort.

Og risengrøden? Den skal blot koges godt op og så ind under dynen i et par timer, så er den klar til at spise. Du sparer på strømmen og undgår samtidig, at grøden brænder på.

Udnytte kulden udenfor og køl resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren.

#5 Hold øje med dit forbrug og elprisen

Hvis du har et elprodukt med en variabel pris (fx FynskSupport, NaturEl Variabel eller SpotEl), kan du med fordel rykke noget af dit forbrug til de tidspunkter, hvor prisen er lavere. Det er den typisk om natten.

Du kan fx med fordel vente med at starte din vaskemaskine og opvaskemaskine, og elbilen kan måske også godt vente med at blive opladet til om natten.

I vores app kan du nemt holde øje med dit forbrug og se elprisen. 

Hent vores app

Husk også at tjekke nettariffen, som dækker betaling for at få transporteret strømmen frem til dig. Den betaler du for, uanset hvilket elprodukt du har, og hvor du er kunde.

Læs mere om nettariffen

Her kan du se spotprisen på el det kommende døgn:

Henter forbrug

 

 

Seneste nyt

Om Energi Fyn Domicil Facade Bygning Vinduer 2020
Nyhed

Hos Energi Fyn har vi ikke bonusordninger

Debatten omkring bonusordninger i energibranchen fylder meget i medierne. Vi vil derfor gerne understrege, at vi hos Energi Fyn ikke har bonusordninger.
Læs nyheden
Ef Topbillede Andelshaver
Klumme

Hold fast i de gode energivaner

Vi er blevet gode til at slukke for lyset, hænge vores tøj til tørre på snoren og undgå standby strøm fra spillekonsoller og anden elektronisk underholdning. Det er ikke kun godt for vores økonomi men også for klimaet og vores udledning af CO2. Vil du gerne holde fast i at spare på strømmen, har vi samlet nogle tips og gode råd.
Læs klummen
Tilskud til varmepumpe
Klumme

En varmepumpe kan stadig betale sig

Prisen på strøm er steget meget gennem det seneste år, men det kan fortsat godt betale sig at skifte gas- eller oliefyret ud med en varmepumpe. Årsagen er, at varmepumpen er langt bedre til at udnytte energien.
Læs klummen
Kundecenter Kvinde Vaskemaskine 2023
Klumme

Flyt dit forbrug og spar penge

Den 1. januar ændrede flere netselskaber deres nettariffer. Det betyder, at du med fordel kan flytte dit forbrug til tidspunkter, hvor der er mindst belastning på elnettet, uanset om du har en elaftale med en fast eller en variabel pris.
Læs klummen
Energiraadgivning Julehjerter 2020
Klumme

5 sparetips til julen

Vi nærmer os årets korteste dag. Det er koldt og mørkt, og det betyder høje elpriser. Samtidig står julen for døren. Den tid på året hvor vi traditionelt bruger mest strøm. Der er heldigvis mange ting, som du selv kan gøre for at spare på energien, også uden at det går ud over julehyggen.
Læs klummen
Nyheder Julelys 2021
Nyhed

Hvad koster det at tænde julelys?

Vi er vilde med lyskæder og julebelysning i Danmark. Men hvad koster det egentlig, når du tænder dit julelys?
Læs nyheden
Fynsksupport Gymnastik Piger (1)
Presse

El-kunder går efter produkter, der støtter lokalt

Selvom el- og gas-regninger ikke har været det mest populære i 2022, så oplever vi alligevel, at produktet FynskSupport er populært som aldrig før. Antallet af kunder, der ønsker en aftale, der støtter kundens lokale forening eller klub, er steget med 36%.
Læs presse­meddelelsen