Hjælp dit barn i den digitale verden
Børns hverdag er fyldt med digitale medier. Som forælder og voksen kan det være svært at guide børn og unge i forhold til at begå sig online. Vi har samlet nogle inputs til, hvordan du kan hjælpe dit barn.
Ligesom vi som voksne står på sidelinjen på legepladsen og hjælper vores børn med at forstå, at det ikke er i orden at tage legetøj ud af hånden på en anden eller slå sin kammerat i hovedet med en skovl, bør vi ifølge rådgiver i sociale medier Lykke Møller Kristensen også stå på sidelinjen, når det gælder digitale adfærdsregler. På den måde kan vi hjælpe vores børn med at forstå, at det online liv også kan slå fra sig.
Lykke Møller Kristensen mener også, at vi som voksne skal være bedre til at blande os:
”Vi blander os for lidt som voksne, og dermed stopper vi også med at have en betydningsfuld rolle i en stor del af vores børns og unges liv. Vi spørger tit: Hvordan er det gået til fodbold, og hvordan gik det med at løse den dér konflikt ovre i skolen. Men når det kommer til det digitale, så taler vi ikke om det. Vi spørger ikke: Skete der noget sjovt på mobilen i dag?”.
Gode råd fra rådgiver i sociale medier Lykke Møller Kristensen:
# 1 Digital adfærd
Ligesom enhver anden form for opdragelse i, hvordan vi behandler hinanden i det fysiske liv, kan vi også tale med vores børn om, hvordan vi behandler hinanden på internettet. Hvis de ikke skal sige grimme ting til hinanden i skolegården, skal de heller ikke gøre det bag en skærm.
# 2 Dialog
Tal med dit barn om, hvad der foregår i det digitale liv, ligesom du ville tale om skole eller fritidsinteresser. Lad det være en åben og nysgerrig dialog. Ligesom du ikke behøver selv at vide noget om fodbold for at spørge til, hvordan dagens træning gik, behøver du heller ikke være et digitalt geni for at spørge til børnenes digitale oplevelser.
# 3 Regler og rammer
Sørg for, at der er klare rammer for, hvilke situationer der inkluderer en skærm. Skal mobilen lægges væk, når I spiser, eller skal der slukkes et stykke tid inden sengetid? Tal med dit barn om, hvorfor du mener, det kan være en god ide at slukke, så du aktiverer deres forståelse for deres eget digitale forbrug.
# 4 Sæt rammer for digital tomgang
Sæt en tidsramme op for tomgangstid på sociale medier. Tomgangstid er den tid, man bruger indadvendt på for eksempel at kigge på Instagram, se kattevideoer, like og swipe. Det er anderledes, end når der foregår en social aktivitet, eller når man bruger internettet til at søge efter konkret information.
# 5 Drop fordommene
Undersøgelser viser, at børn og unge gerne vil dele og have hjælp til deres digitale problemer, men at de oplever, at deres forældre har fordomme. Når de ikke kommer til os med de her ting, er det, fordi de er bange for, at vi bagatelliserer deres problemer eller siger: Jamen så slukker vi bare. Børnenes problemer er nemlig ikke løst ved, at de slukker, og børn og unge holder ikke op med at gå op i likes, bare fordi vi siger det. Det eneste, de holder op med, er at bede om hjælp, hvis de oplever, at holdningen til det digitale er negativ. Så læg fordommene på hylden og tal med dit barn.
Installer en sikkerhedspakke
Beskyt dit barns computer, tablet og smartphone med en sikkerhedspakke. Med Waoo Fiber får du Chili Security sikkerhedspakke, der blandt andet indeholder antivirus, firewall og forældrekontrol. Sikkerhedspakken kan installeres på et ubegrænset antal enheder.
Læs mere om sikkerhedspakken
Sæt en stopper for køb i apps
Fjern tilladelsen til at købe i apps i iTunes, App Store og Google Play, så undgår du at komme til at stå med en stor regning, når dine børn spiller på smartphonen eller tablet.
Brug appen Mit digitale selvforsvar
Mit digitale selvforsvar er en gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler. Det er Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, der står bag appen.
Læs mere om Mit digitale selvforsvar