Sluk lyset efter dig
Det handler ofte om vaner, når vi ikke får slukket lyset. Tag en snak med din familie om vigtigheden af at slukke for lyset, når man ikke bruger det. Udnævn for eksempel en ansvarlig "lyseslukker" i familien.
Brug LED
LED-pærer er ganske vist dyrere at anskaffe, men med en levetid på 15.000 - 25.000 timer er skiftet til LED en god investering.
Vær opmærksom på, at kvaliteten varierer. Køb og brug fx kun CE-mærkede lyskæder. Det er din sikkerhed for, at forhandleren lever op til de EU-krav, der er til produktet.
Styr lyset med bevægelsessensorer og tænd/sluk ure
Du kan med fordel bruge bevægelsessensorer på trapper, gange og til udendørs belysning, så lyset kun tændes, når der behov for det. Er der brug for, at lyset er tændt på et bestemt tidspunkt hver dag, kan du installere et tænd/sluk-ur. Det kan for eksempel bruges, hvis du er på ferie og ønsker, at huset ser beboet ud.
LED i julebelysningen
Hvis du alligevel skal skifte dine lyskæder ud, så skift til LED. De kan være lidt dyrere at købe, men med en længere holdbarhed og et lavere energiforbrug, tjener de sig hurtigt ind.
Ifølge SparEnergi.dk vil en almindelig glødepærekæde på 35 watt koste 226 kroner, hvis elprisen er 2,99 kr./kWh, og den er tændt i 24 timer i 3 måneder, mens en LED-kæde på 5 watt kun vil koste 32 kroner.
Det er smukt med alle lysene i mørket, men der er ingen grund til, at de er tændt, når du ikke er hjemme eller vågen til at nyde dem. Med et tænd/sluk-ur kan du sikre dig, at julelysene tænder og slukker automatisk.