<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Energiraadgivning Pige Symaskine 2020

Alt bliver bedre med det rigtige lys

Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvilke lyskilder der egner sig til hvad, og hvad man skal gå efter, når de gamle pærer skal skiftes ud. Vi har samlet en række gode råd til dig.

Fra watt til lumen

Hvor vi tidligere har forholdt os til antal watt og måske størrelsen på fatningen, skal vi nu anvende begreber som kelvin, lumen og Ra-værdi. Og så skal vi i højere grad forholde os til, hvor og til hvad pæren skal bruges.

Hvad er lumen?

Lysets styrke kaldes lumen. To pærer, som har samme lumenværdi, giver lige meget lys. Årsagen til, at man har indført begrebet lumen, er, at watt egentligt ikke fortæller noget om, hvor meget lys pæren udsender.

800-1000 lumen er en god lysstyrke i køkkenet og over spisebordet, mens 470 lumen er godt i stuen og 250 lumen fungerer fint i soveværelset.

På sparenergi.dk kan du læse mere om, hvad lumen svarer til i watt og sammenligne de forskellige lyskilder. Sparenergi.dk har desuden udviklet en app - Lysguiden. Her kan du få hjælp til at vælge den rigtige pære og se hvor meget, du kan spare på din el-regning.

Hvad er kelvin?

LED-pærer kan købes med kold eller varm farvetemperatur alt efter hvilket lys, man ønsker i sine forskellige rum. Lysets farve kaldes kelvin.

Skalaen går fra 0 til 10.000 kelvin. Jo lavere kelvin-værdi, desto varmere lys. En kelvin-værdi på 2600-3000 giver et varmt lys, som du kender det fra glødepæren.

En kelvin-værdi på 3500-4000 kelvin giver et neutralt lys, mens en høj kelvin-værdi giver et køligere lys i stil med dagslys. Det varme lys virker hyggeligt og afslappende, mens det kølige lys er godt til at holde os vågne og aktive.

Hvad er Ra-værdi?

Ra-værdien fortæller, hvor god en lyskilde er til at gengive farver korrekt. En Ra-værdi på 100 svarer til dagslys. Gå efter en Ra-værdi på 90 eller højere, hvis du ønsker en fin farvegengivelse.

Hvad er energimærkning?

Det kan også godt betale sig at se efter EU's energimærke. Det viser dig nemlig, hvor energieffektiv en pære eller lampe er på en skala fra A++ til E. Gå efter LED-pærer mærket med A+ eller bedre.

Typisk bruger vi cirka en femtedel af boligens elforbrug til belysning, så der kan være mange penge at spare ved at vælge den rette og mest energieffektive belysning. Det er dyrere at købe en LED-pære, men med en levetid på 15.000-25.000 timer og et strømforbrug, der er 4-5 gange mindre end for eksempel halogenpærens, kan det godt betale sig at skifte til LED.

Ifølge Sparenergi.dk kan man spare 80 kr. per pære om året, hvis man skifter én 60 watts halogenpære ud med en LED-pære med energimærke A+.

Hvad dækker energiforbrug over?

Begrebet indikerer energiforbruget baseret på en antagelse om, at lyskilden er tændt gennemsnitligt 3 timer om dagen. Hvis du ganger det elforbrug, der er trykt på emballagen med 2 kr./kWh, så har du svaret på, hvad lyskilden koster dig i elforbrug om året.

Vælg det rigtige lys

Få mere hjælp

På SparEnergi.dk kan du læse mere om, hvad lumen svarer til i watt og sammenligne de forskellige lyskilder.

SparEnergi.dk har udviklet en app - Lysguiden. Her kan du få hjælp til at vælge den rigtige pære og se, hvor meget du kan spare på din elregning. 

Få mere hjælp på SparEnergi.dk

Få mere hjælp

På SparEnergi.dk kan du læse mere om, hvad lumen svarer til i watt og sammenligne de forskellige lyskilder.

SparEnergi.dk har udviklet en app - Lysguiden. Her kan du få hjælp til at vælge den rigtige pære og se, hvor meget du kan spare på din elregning. 

Få mere hjælp på SparEnergi.dk