<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Kundecenter Stikkontakt Og Oplader 2020

Elprisen - hvad er op og ned?

Prisen på el er ikke helt enkel at forstå. Den er nemlig sammensat af flere forskellige elementer. Så når du betaler din elregning, betaler du ikke kun for den strøm, du bruger, du betaler også en række afgifter og andre omkostninger.

Du betaler en pris for de kWh strøm, du bruger, til den elleverandør, som du har valgt.

Prisen fastsættes ud fra den elaftale, du har valgt. Du kan vælge en elaftale med en fast eller en variabel pris. Hos de fleste elleverandører betaler du desuden et abonnement samt et tillæg i administration pr. kWh.

Det er denne del af elprisen, du selv kan påvirke.

Overvejer du at skifte elleverandør, er det vigtigt både at sammenligne kWh-prisen i elaftalen, abonnementsprisen og eventuelle tillæg.

Det kan godt betale sig at tjekke, hvor meget du betaler om året til din elleverandør.

Man hører ofte, at man kan spare flere tusind kroner ved at skifte elaftale, men det er reelt meget sjældent tilfældet.   

De øvrige elementer på regningen skal du betale, uanset hvor du er kunde.

Du betaler for transport til dit netselskab og til det statsejede Energinet. Også kaldet nettariffen. Beløbet dækker dit netselskabs udgifter til drift og vedligeholdelse af elnettet.

Du betaler nettarif, uanset hvilken elaftale du har, og hvor du er kunde. Den konkrete pris afhænger af, hvilket netselskab der leverer strømmen, der hvor du bor. Derudover betaler du afgift til staten og moms.

Sådan fastsættes prisen på el

Markedsprisen på el fastsættes på en fælles nordisk elbørs kaldet Nord Pool. Her bliver el fra forskellige energikilder i de nordiske lande udbudt.

Som med alt andet svinger prisen på el i takt med udbud og efterspørgsel.

Elmarkedet er et af de mest foranderlige markeder, og der kan ske store prisudsving fra time til time og fra dag til dag. Det skyldes især vedvarende energiformer som sol og vind.

Faktisk kan det ske, at markedspris på el er negativ. Hvis vinden blæser, solen skinner, og forbruget er lavt, kan vi få tidspunkter, hvor der produceres mere strøm, end der bliver brugt. Men da din samlede elpris også inkluderer nettariffen, skatter og afgifter, skal markedsprisen på el langt ned, inden din samlede elpris reelt bliver negativ.

Øst- og Vestdanmark

Danmark er opdelt i to områder, når det handler om prisen på el - vest for Storebælt og øst for Storebælt.

I Vestdanmark er der strømforbindelser til både Norge og Tyskland, og her bliver elprisen derfor særligt påvirket af vind- og vandforhold i Norge samt vind- og solcelleproduktionen i Vestdanmark og Tyskland.

Østdanmark er forbundet med Sverige, og her har de svenske vind- og vandforhold indflydelse på elprisen.

Over tid er den gennemsnitlige elpris i Øst- og Vestdanmark forholdsvis ens, men der kan være store forskelle på prisen i enkelte timer i løbet af et døgn.

Brug vores app

I vores app kan du både se din samlede elpris et døgn frem og markedsprisen på el uden nettariffen og afgifter.

Hent vores app

Orker du ikke at tjekke elprisen hver gang, du starter vaskemaskinen eller lader bilen, kan du typisk gå ud fra, at strømmen er billigst mellem klokken 1 og 4 om natten og mellem klokken 11 og 16 om dagen.

Henter priser
En dag frem
Henter Co2 data
Henter klimavenlig elproduktion

Seneste nyt

Kundecenter Stikkontakt Og Oplader 2020
Klumme

Elprisen - hvad er op og ned?

Prisen på el er ikke helt enkel at forstå. Den er nemlig sammensat af flere forskellige elementer. Så når du betaler din elregning, betaler du ikke kun for den strøm, du bruger, du betaler også en række afgifter og andre omkostninger.
Læs klummen
Fondsmodtagere 2024 850X600
Presse

Energi Fyns fonde støtter lokale fællesskaber og udviklingsprojekter

Energi Fyns to fonde har netop uddelt fondsmidler til 30 fynske foreninger, virksomheder og forskere, der alle medvirker til at skabe fællesskab og udvikling på Fyn. Samlet uddeler fondene i år 2,5 millioner kroner.
Læs presse­meddelelsen
El Solceller 850X600
Presse

Solcelleejere kan gå glip af betaling for deres overskudsstrøm

Det er blevet populært at opsætte solceller og producere sin egen, grønne strøm, der giver en lavere elregning. Men reglerne kan være komplekse at sætte sig ind i, og mange solcelleejere er ikke klar over, at de faktisk kan få penge for den strøm, som de ikke selv bruger. Det gælder både private og virksomheder.
Læs presse­meddelelsen
Fynsksupport Hojby 850X600
Presse

Energi Fyn sender rekordstore checks til foreninger på Fyn

Netop nu sender Energi Fyn checks ud til over 600 lokale foreninger på Fyn. I år skal et rekordstort beløb afsted. Hele 1,7 millioner kroner, hvilket er en stigning på 30% i forhold til sidste år.
Læs presse­meddelelsen
Klimavenlig strøm - Hvilket produkt skal jeg vælge?
Klumme

Sommertariffen giver dig en lavere elregning

Vi har taget hul på foråret og lige om lidt skriver vi 1. april. Det betyder, at vi kan se frem til en lavere elregning. 1. april går de fleste af landets netselskaber nemlig over til at opkræve sommertariffer, og det betyder faktisk, at nettariffen mange steder halveres i de perioder, hvor de fleste af os bruger mest strøm.
Læs klummen
Fiber Sæt Siddende Personer Ben Og PC Mobil Og Ipad Synlig 2020
Nyhed

Vælg MaxSpeed på Energi Fyns fibernet

Nu kan 100.000 fynske andelshavere med fibernet fra Energi Fyn vælge lynhurtigt internet fra Telenors produkt MaxSpeed.
Læs nyheden
Om Energi Fyn Domicil Facade Bygning Vinduer 2020
Presse

Energi Fyn leverer et godt og nødvendigt årsresultat

Energi Fyns repræsentantskab har i dag godkendt selskabets årsrapport for 2023. Energi Fyn kommer ud af 2023 med det bedste regnskab i koncernens historie. Det er et resultat, der gør det muligt for Energi Fyn at investere i og fremtidssikre el- og fibernettet til gavn for koncernens fynske andelshavere og til gavn for den grønne omstilling.
Læs presse­meddelelsen