<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Fiber Forum. Esport.

eSport: Virtuelle fjender og virkelige venner

Der kan være gode oplevelser at hente i e-sport, hvis man sørger for at vægte de sociale aspekter ved at mødes både digitalt og fysisk.

Ved store events er det altafgørende, at ingen er offline så meget som et splitsekund. Under ESL Pro League i Odense åbnede Energi Fyn for de helt store linjer, så alle var sikret perfekt internetforbindelse.

Virtuel likvidering som et mål i en fodboldkamp

”Efter måneder med krævende online konkurrencer. Efter flere dages turnering er vi nu endelig ved afgørelsen af den ottende sæsons Pro League. Er I klar til den store finale?”

Konferencieren råber fra scenen i Sparekassen Fyn Arena i Odense. Lysspots panorerer over publikum og samler sig ved bagenden af salen, hvor de to finalehold træder frem og under høj musik bevæger sig mod scenen. Først amerikanske Team Liquid. Så de regerende mestre, danske Astralis i sorte t-shirts med det røde stjerneformede logo. De ti spillere tager plads bag hver deres computer.

Og så er finalen i Counter-Strike i gang. Kommentatorerne følger spillet som ved finalen i enhver anden sportsgren og de 12.000 publikummer følger med på store skærme bag scenen. Hver gang der sker en virtuel likvidering, jubles der som ved et mål i en fodboldkamp.

Hurtigt internet får e-sport til at vokse

E-sport (forkortelse for electronic sports) er for alvor blevet stort i Danmark. Især i løbet af det sidste år, hvor Danmark var vært for en af de største e-sport events, ESL Pro League, og hvor den første danske eSuperliga så dagens lys.

Opblomstringen handler om flere ting, forklarer Jens Martinus Pedersen, direktør for Odense Esport, en af Danmarks største e-sportsorganisationer:

”Den teknologiske udvikling med højere hastighed på internettet har gjort, at man i højere grad kan sidde og game sammen. Samtidig gør bedre streamingmuligheder turneringerne tilgængelige for et langt større publikum. Og så har spiludviklerne en interesse i at promovere store events, så deres spil kan blive endnu mere populære.”

Hyggespil eller konkurrence

Ligesom fodbold både kan spilles uformelt i skolegården og mere organiseret i klubber, er e-sport egentlig bare betegnelsen for gaming, når den organiseres med konkurrencer og events. Det foregår groft sagt på to måder:

Den ene er online turneringer, hvor man kan tilmelde sig en turnering sammen med sit hold, eller hvor man sidder privat og spiller mod andre hold fra hele verden.

Man hører hele tiden om, hvor mange penge man tjener som e-sportsudøver. Men e-sport er ikke en let genvej til store penge.

Jens Martinus Pedersen, direktør for Odense Esport
Fiber Forum. Esport1

Den anden er de såkaldte LAN-events, hvor man mødes fysisk. Det kan være hold, der mødes i en stor hal med alt fra 30 til 5.000 deltagere, som selv tager deres egne computere med, og hvor alle er tilsluttet et fælles netværk. Efterhånden som man når frem til kvartfinalerne, spilles kampene på scenen, ligesom i en tennisturnering, hvor spillerne kommer ind og dyster på center court, når de nærmer sig finalen.

Og så er der de professionelle turneringer, som Electronic Sports League (ESL) og eSuperligaen, hvor det er professionelle hold, der spiller til store events. De professionelle turneringer går også ind under betegnelsen LAN-events, men er i høj grad tænkt som et tv- og streamingsprodukt til mange millioner seere.

Realistiske forventninger til en karriere

Når de unge (og deres forældre) ser, at der er gevaldige præmiesummer på spil i de store turneringer, er det fristende at satse på en karriere som professionel gamer, hvis gaming i forvejen er en stor fritidsinteresse.

Det er dog endnu kun få, der kan leve af e-sport. Jens Martinus Pedersen anslår, at der er omkring 100-120 spillere i Danmark, der kan hive en nogenlunde løn hjem. Af dem er det måske halvdelen, der tjener mange penge i form af præmier og sponsoraftaler. For de fleste vil en spillerkontrakt dog kunne sammenlignes med et bi- eller studiejob.

“Man hører hele tiden om, hvor mange penge man tjener som e-sportsudøver. Men e-sport er ikke en let genvej til store penge, og jeg kunne godt tænke mig, at man i stedet fokuserede mere på, at man med e-sport kan indgå i nogle sociale fællesskaber.”

Gaming og e-sport skal være socialt

Efterhånden har Jens Martinus Pedersen arbejdet mange år inden for e-sportsverdenen og har set både gode og dårlige sider af branchen.

“Det er positivt at se introverte unge, der kryber langs væggen, når de starter med e-sport, som lige pludselig er en del af et socialt fællesskab med high fives og krammere. Men der sker også indimellem det omvendte; at nogle ellers udadvendte unge trækker sig ind i sig selv. Når man gamer, indgår man i en form for amputeret fællesskab, hvor man ikke har mulighed for at afkode hinandens ansigtsudtryk og kropssprog. Det kan være fatalt. Derfor er vi også gået over til at lave events, hvor der er sociale aktiviteter med hygge, leg, dans og tegning. Vi har for eksempel kombi-turneringer, hvor man spiller FIFA og bagefter med de samme hold går ud og spiller mod hinanden på fodboldbanen.”

Med den rigtige indstilling bliver e-sport en fritidsinteresse, der kan være med til at styrke venskaber, tolerance og træne almene vigtige kompetencer.

Fiber Forum. Esport2

På scenen i Sparekassen Fyn Arena i Odense er fjerde MAP (bane) i gang. I Counter-Strike turneringer skal man vinde tre ud af maksimum fem MAP’s. Stemningen er høj blandt publikum, der hujende reagerer, hver gang en karakter i spillet drejer om et hjørne.

Og så lige pludselig er det slut.

Med tre lynhurtige skuddrab i træk har Astralis slået modstanderne ud på et øjeblik. De sorte t-shirts hopper og danser på scenen i en regn af konfetti, mens salen går amok. For anden gang kan holdet kalde sig verdens bedste i Counter-Strike og med æren falder også en præmie på 1 million dollars. Det er en god dag i Odense.

OB - eSuperliga hold 

2018 var året, hvor Danmark fik debut i eSuperligaen – det vil sige en professionel turnering i fodboldspillet FIFA. OB var den første danske klub, der oprettede et professionelt FIFA-hold i 2016, og det er Odense Esport, der styrer holdet. I dag består OB Esport af de tre spillere: Holdkaptajn Claes Hansen, Andreas Storr og Jakob Hagelquist.

Fiber Forum. Esport5

Tre hurtige til Claes Hansen:

Hvordan træner du dagligt?

"Det er meget individuelt, hvordan man træner i FIFA og hvor meget tid, man lægger i det. Jeg træner ved at spille Division Rivals, hvor jeg kan spille med spillere på ret højt niveau fra hele verden. Så min træning handler om at spille og se kampene igennem bagefter for at se, hvor jeg kan blive bedre. Jeg spiller nok en time eller to i hverdagene og i weekenden en del mere. Desuden løber jeg to-tre gange om ugen for at holde mig i form, så jeg kan koncentrere mig i mange timer ad gangen, og jeg sørger for at spise sundt."

Hvad er det bedste ved at være i eSuperligaen?

"Det er en kæmpe oplevelse at være med i hele det set-up. Vi er i fjernsynet og folk ved lige pludselig, hvem jeg er og har set de ting, jeg laver. Vi er jo gået fra at spille turneringer, hvor der var 300, der sad og kiggede på, til at spille kampe, hvor der er 15.000 til 20.000 publikummer."

Hvis du ikke gamer, hvad laver du så?

"Jeg studerer markedsføringsøkonomi på Erhvervsakademiet i Odense, så jeg ville egentlig bare lave det samme. Måske ville jeg bruge lidt mere tid på det, end jeg gør lige nu."

Fiber forum, eSport

Profil

Navn: Claes Hansen
Alias: “Keglekongen“
Alder: 21 år

Profil

Navn: Claes Hansen
Alias: “Keglekongen“
Alder: 21 år

Til dig der vil dyrke eSport:

  1. Gå ikke ned på udstyr
    En stabil og hurtig internetforbindelse og en stærk computer er et minimum. Men også en god stol, et ergonomisk gamer-tastatur og en gamer-mus gør stor forskel.
  2. Træn med nogle, som er bedre end dig selv
    Ligesom med enhver anden sportsgren kan du lære mange tips og tricks ved at spille mod dygtige modstandere. Hvis du hele tiden spiller med gamere på dit eget niveau, står du stille.
  3. Husk pauserne
    Du bliver ikke en bedre gamer af at spille uafbrudt. Tværtimod har du brug for fysisk aktivitet, god kost og ikke mindst søvn. Det gør dig frisk i hovedet, så du bedre kan koncentrere dig.
  4. Gå til LAN parties
    Ud over at det er hyggeligt og sjovt, giver LAN events dig også mulighed for at træne intensivt sammen med andre gamere på mange niveauer.
  5. Meld dig ind i en e-sport klub
    Der er mange klubber og foreninger, der tilbyder e-sport som fritidsaktivitet. Her er der trænere, der kan guide dig og hjælpe dig med at tilrettelægge en god træning.