<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>

Datingens historie

For bare 10-15 år siden dannede vi typisk par med folk, vi mødte på arbejdspladsen, i skolen eller gennem venner og familie. I dag er tingene anderledes.

I dag anslår sociologer, at to tredjedele af alle par mødes på datingsites.

Fra stævne til Tinder

I dag anslår sociologer, at to tredjedele af alle par mødes på datingsites. Selvom metoden har ændret sig, har jagten på den rette eksisteret lige så længe som mennesket.

Stævnemøder, kontaktannoncer og kærestebreve 

Dating er på ingen måde nyt. Tidligere gik aktiviteten under betegnelsen stævnemøder og historikere fortæller også om fenstring: At gå på nattefrieri.
Det var en skik, der blev brugt på gårdene i 1800-tallet, hvor områdets karle underholdt den eftertragtede pige ved hendes vindue ved nattetide. Den slags møder gav god mulighed for at drøfte et eventuelt ægteskab.

Også forældre arrangerede møder for at vurdere en potentiel ægtefælle til deres voksne barn. Allerede i 1700-tallet begyndte borgerskabet at sætte annoncer i avisen for at finde et passende parti til deres giftemodne arving.

Den måde at finde en ægtefælle på blev dog ikke accepteret med det samme. Det viser eksemplet med den engelske kvinde, Helen Morrison, der i 1727 havde en annonce i Manchester Weekly Journal. Her efterspurgte hun en god mand at tilbringe livet sammen med. For dette skandaløse initiativ sendte byens borgmester hende fire uger på et sindssygehospital.

Trods begyndervanskeligheder blev kontaktannoncer dog med tiden en metode, der fik stor udbredelse. For eksempel i USA, hvor unge mænd drog mod vest for at indtage nyt land og havde brug for en passende kone at tage med.

Fiber Forum. Datingens Historie.

Kontaktannoncerne åbnede også op for at finde en partner, der boede langt væk. For mange betød det, at man lærte hinanden at kende via breve af den håndskrevne slags, der var dage eller uger undervejs.

Annoncerne betød også, at man i anonymiseret form kunne søge efter specifikke egenskaber hos en potentiel partner, så den slags blev afstemt, inden man mødtes ansigt til ansigt. Også folk af anden seksuel orientering end den herskende norm kunne på den måde nemmere finde hinanden.

Trods kontaktannoncernes succes i starten blev det dog med tiden ofte anset for en smule desperat og pinligt at søge en partner på denne måde. Samtidig dukkede nedladende udtryk som postordrebrude og købekoner op.

De første computermatch

I 1965 fik studerende på MIT (Massachusetts Institute of Technology) den ide at bruge det nyopfundne vidunder, computeren, til at udvikle en datingservice: Operation Match.

For tre dollar kunne man udfylde et skema med ja/nej spørgsmål, hvorefter svarene blev overført til hulkort, som kunne lagres digitalt i computeren.

Et computerprogram sammenlignede herefter svarene og kvitterede med op til seks matches, der havde svaret tilsvarende. Stifterne lejede den fem ton tunge computer for hundrede dollar om dagen - og efter et år havde de behandlet 90.000 spørgeskemaer og optjent et pænt overskud.

Lignende systemer blev siden udviklet og principperne med computermatch bruges stadig aktivt.

Telefonmødesteder og chatrum

I kølvandet på computeren opstod fora over telefonnettet. I Danmark var telefontjenesten 0059 populær, hvor op til seks forskellige fremmede kunne tale sammen på en gang. Hvis man var modig, kunne man udlevere sit private telefonnummer og fortsætte snakken privat. Man risikerede dog, at andre også opsnappede nummeret og ringede op.

Da internettet i løbet af 1990'erne begyndte at vinde indpas i danskernes hverdag, opstod de første online mødesteder som Ofir.dk, der i dag er en jobportal. Her kunne man ringe op via et modem og logge sig ind i en gruppechat fordelt på alder og geografi. Når man chattede i sort skrift, kunne alle følge med. Skrev man i rødt, kunne man chatte privat med en specifik bruger. Chatrummene blev hurtigt også mødesteder for potentielle kærester eller erotiske møder.

Efterhånden opstod nichefora centreret om forskellige interesser - lige fra heste og computerspil til bageopskrifter og gør-det-selv-arbejde. De fleste fora havde (og har) også en chatfunktion. Det gav mulighed for at komme i online kontakt med andre med samme interesse som en selv, også selv om man geografisk var langt fra hinanden og måske var sky af natur.

Datingsites kommer til 

I 1998 kom dating.dk online - den første portal i Danmark dedikeret til kærestejagt. Få måneder efter gik scor.dk live og blev hurtigt et sted, hvor folk primært opsøgte seksuelle møder. Scor.dk gav nemlig brugerne mulighed for at lægge fotos ud uden censur.

Folkene bag dating.dk tolererede derimod ikke ”anstødelige” fotos, og portalen blev derfor anset for mere seriøs. Seriøsiteten til trods blev online dating dog til at begynde med anset som en smule pinligt og desperat. Men det gik stærkt. 10.000 profiler på dating.dk i 1998 var øget til 500.000 fem år efter.

I dag er der stadig 200.000+ aktive profiler på dating.dk og online dating er ikke længere noget, der holdes skjult. Samtidig er der opstået sites for enhver smag. Der er både datingsites for landmænd, golfentusiaster, seniorer, mennesker med handikap eller dem, der vejer lidt mere end gennemsnittet.

Fiber Forum. Datingens Historie1

Turn me on, Tinder

Nutidens online dating er for en stor dels vedkommende flyttet over på mobiltelefonen. Den mest kendte dating-app er Tinder, hvor udseende og iscenesættelse er det dominerende førstehåndsindtryk.

Mange dating-apps har en sorteringsfunktion, så begge skal tilkendegive interesse for hinandens profiler for at kunne skrive sammen. På den måde kan man beskue og eventuelt forkaste andre brugere, uden at de får det at vide.

Den oplevelse, det at få et match giver, er designet nøje, så der sker en udløsning af belønningsstoffer i hjernen. Ligesom når man vinder i et spil.

Det får kritikere til at sammenligne dating-apps med netop spil, hvor man blot søger bekræftelse i at få så mange matches som muligt. Det er dermed nemt at gå videre med en ny date eller at date flere ad gangen, hvis alting ikke er perfekt fra starten. 

Der er dog ikke tvivl om, at dating-apps er kommet for at blive. Mennesket har nemlig en grundlæggende drift og vi ønsker - selvom udtrykket har ændret sig -  at mødes for at få kærlighed. Hvis 1600-tallets karle havde haft muligheden, havde de sikkert også swipet løs for at etablere kontakt i stedet for at vente på, at pigen skulle smække vinduet op.