<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Fiber Forum, Nyt Online Liv (1)

Bredbåndspuljen hjalp fynsk landsby med nyt online-liv

Endelig stabilt internet.

Internetforbindelse afhang af mobilmaster og vind og vejr

Den gamle strandjord var hård ved de nedgravede kobberledninger og det gik ud over beboernes internetforbindelse, som for manges vedkommende efterhånden afhang udelukkende af mobilmasterne – og dermed også af vind og vejr.

Hos Familien Holst Pedersen var de godt trætte af den dårlige internetforbindelse.

”Vi bor sådan lidt uden for lands lov og ret og havde mega dårligt internet. Vi havde kun bredbånd, vi kunne trække fra mobilmasterne. Det er sket mere end én gang, at der har været nogen ude for at justere ved masterne, så der kunne blive bedre signal andre steder, og så var vi fuldstændigt uden signal nede ved os,” fortæller Tanja Holst Pedersen, som bor på Strandager.

I perioder arbejdede hun hjemmefra og det var frustrerende, at der var dage, hvor dette ikke kunne lade sig gøre.

Med de store afstande mellem de relativt få huse ville det blive helt uoverskueligt økonomisk, hvis ikke beboerne fik tilskud fra Bredbåndspuljen.

Fiber forum, nyt online liv

Navn: Tanja Holst Pedersen, beboer på Strandager

Navn: Tanja Holst Pedersen, beboer på Strandager

”Billedet frøs flere gange i timen, og mange gange kunne man slet ikke hente ting ned, uden at det ville tage en evighed."

Så da Tanja og hendes mand hørte om Bredbåndspuljen, besluttede de sig for at undersøge, om de kunne få støtte til at grave fiber ned langs vejen.

Fiber Forum, Nyt Online Liv1

”Vi har en Facebookgruppe for Strandager, så vi spurgte derigennem, om der var nogen, der kunne tænke sig at være med i det projekt. Og det kunne de fleste, så det startede egentlig bare med, at jeg kørte rundt med en fuldmagt for at være sikker på, at der reelt var tilslutning til det,” fortæller Tanja Holst Pedersen.

Det var der. Tanja Holst Pedersen blev tovholder på projektet, og Energi Fyn blev valgt som udbyder. Som udgangspunkt brugte hun og gruppen standardansøgningen, og så var det ellers bare om at indsamle underskrifter.

Energistyrelsen bruger et pointsystem til at beregne, hvilke borgergrupper, der kan få bevilliget tilskud, og i princippet er det nok, at man kan danne en forening på helt ned til to husstande. Det er der eksempler på er lykkedes. Dette kræver dog ofte en højere egenbetaling end de 4000 kroner, der ellers udgør maks-beløbet.

Vi har en Facebookgruppe for Strandager, så vi spurgte derigennem, om der var nogen, der kunne tænke sig at være med i projektet.

Strandager ansøgte, men fik ikke nok point til at komme i betragtning. Dermed lå projektet stille, for med de store afstande mellem de relativt få huse ville det blive helt uoverskueligt økonomisk, hvis ikke beboerne fik tilskud fra Bredbåndspuljen. Året efter blev Tanja Holst Pedersen dog kontaktet af en person i naboområdet.

”Han havde hørt, at vi var gået i gang og på deres vej havde de talt om det samme og besluttet, at de også ville gå i gang med en ansøgning. Så han ville høre, hvordan vi havde gjort, og om vi skulle mødes og se, om vi kunne slå os sammen,” siger Tanja Holst Pedersen.

Naboen sørgede for at samle underskrifter ind i sit område, og projektet voksede fra 26 husstande til over 60. Det betød, at de denne gang kom blandt de foreninger, der fik bevilling. Oven i købet uden at hæve egenbetalingen. Men det var ikke uden sværdslag:

”Til at begynde med gik det virkelig nemt. Folk var villige til at lave den investering, fordi vi alle sammen oplevede det her sløve internet. Men senere i processen blev det lidt kompliceret og bøvlet,” husker hun.

Bredbåndspuljen

Bredbåndspuljen

Man kan igen i 2020 ansøge om at få del i Bredbåndspuljen til husstande i landzoner eller sommerhusområder med dårlig internetdækning. Ordningen gælder for adresser, der maksimalt har 10Mbit/s i download og 2 Mbit/s i upload. Energistyrelsen har afsat 100 millioner, og for at komme i betragtning skal man danne en forening med minimum to husstande. Der vil i gennemsnit være en etableringsomkostning på minimum 4000 kr. per husstand.

Bredbåndspuljen

Man kan igen i 2020 ansøge om at få del i Bredbåndspuljen til husstande i landzoner eller sommerhusområder med dårlig internetdækning. Ordningen gælder for adresser, der maksimalt har 10Mbit/s i download og 2 Mbit/s i upload. Energistyrelsen har afsat 100 millioner, og for at komme i betragtning skal man danne en forening med minimum to husstande. Der vil i gennemsnit være en etableringsomkostning på minimum 4000 kr. per husstand.

Da alting virkede til at være klart, fandt hun nemlig ud af, at der var et par af husstandene, der pludselig var sprunget fra projektet.

”Så stod vi der med et færdigt projekt, klar til at sende til Energistyrelsen, og så viste det sig, at der var to, der har trukket sig. Det betød, at vi faktisk var på kanten til ikke at have nok tilslutning og havde kun få timer til at få lavet nye udregninger, der skulle godkendes og underskrives hos Energi Fyn, inden fristen for ansøgningen udløb. Men det lykkedes alligevel en fredag eftermiddag mellem 12 og 14, så vi har været virkelig glade for det samarbejde, vi havde med Energi Fyn,” fortæller Tanja Holst Pedersen og tilføjer grinende, at hendes mand mener, at hun i den periode talte mere med salgskonsulenten hos Energi Fyn end med ham.

”Det er stadigvæk hundrede gange bedre end det, vi havde før. Det er stabilt og kører hele tiden, så nu kan vi regne med vores internet. Det kunne vi slet ikke tidligere. Og så er det en fremtidssikring af vores huse,” siger Tanja Holst Pedersen.