<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Spar i køkkenet

Tips til at nedsætte dit energiforbrug i køkkenet

  Udnyt ovnen bedre

  Ved at udnytte ovnens for- og eftervarme kan du spare op til 25 procent på elforbruget. Vent derfor med at tænde ovnen, til du sætter maden ind. Selv om mange opskrifter skriver, at ovnen skal være forvarmet, så er det ikke nødvendigt. Sæt i stedet maden i en kold ovn og tænd først derefter for den. Når tilberedningstiden i opskriften er gået, slukker du for ovnen og lader maden stå yderligere 5-10 minutter i ovnen.

  Du kan i øvrigt sagtens tilberede flere retter på én gang. De forskellige retter tager ikke smag af hinanden, og det tager kun lidt længere tid at tilberede to til tre retter i forhold til én. Dermed skal ovnen ikke være tændt unødvendigt flere timer i træk.

  Husk låget og brug mindre vand

  Læg låg på gryden, når du laver mad på komfuret. Glemmer du låget, skal der nemlig bruges tre gange så meget strøm.

  Når du koger kartofler, behøver du desuden kun at bruge en-tre deciliter vand - og æg kan du koge med kun en halv deciliter vand. Du kan faktisk spare 30 procent af strømmen ved at koge kartofler med lidt vand i stedet for på den traditionelle metode, hvor kartoflerne er helt dækkede. Det skyldes, at det tager kortere tid for hele gryden at komme i kog, når der er mindre vand i den.

  På den måde sparer du penge på både el- og vandregningen.

  Kog videre i sengen

  Der er meget energi at spare ved at stille din gryde med kogende indhold i sengen, pakket ind i en dyne. På den måde holdes temperaturen nemlig længe lige under kogepunktet og maden kan tilberedes uden behov for omrøring.

  Metoden er især velegnet til risengrød og kødretter med lang kogetid. Lad eventuelt retten koge kort op på komfuret inden servering, hvis den har stået længe.

  Optø frostvarer i køleskabet

  Du kan med fordel optø frossent kød, supper og andre retter i køleskabet. Frostvarerne afgiver kulde til køleskabet, som så bruger mindre strøm - og du sparer tid og energi til tilberedningen.

  Benyt mikrobølgeovnen oftere

  Du kan benytte mikrobølgeovnen til meget mere, end du tror.

  Det smarte ved mikrobølgeovnen er, at næsten al den energi, ovnen laver i form af mikrobølger, overføres til det, der skal opvarmes.

  Mange af os bruger kun mikroovnen til at tø op i, til popcorn eller opvarmning af retter. Men den kan bruges til mange flere ting. Vidste du for eksempel, at det er nemt at lave sprød bacon i mikrobølgeovnen, og at den er perfekt til at tilberede fisk, kylling og grønsager? 

  Køleskabet - en potentiel strømsluger

  Hold øje med temperaturen i dit køleskab. For hver grad, du sænker temperaturen, stiger forbruget nemlig med fem procent.

  Det er også vigtigt, at du jævnligt trækker køleskabet ud fra væggen og støver de udvendige køleribber på køleskabet af. Det skyldes, at køleskabet bruger op mod 30 procent mere strøm, når køleribberne er støvede.

  Hold også øje med gummilisterne langs køleskabets dørkanter. Du kan tjekke, om de lukker tæt ved at sætte et stykke papir i klemme i døren. Falder det ud, er døren utæt, og kulde vil strømme ud - og varme ind.