<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Vindmølle 2600X850

Batterianlæg skal bidrage til stabilitet i et grønnere energisystem

Energi Fyn tager et vigtigt skridt i forhold til den grønne omstilling og opfører et nyt batterianlæg ved deres regulerkraftværk i Næstved. Batterianlægget skal bidrage til stabilitet i elnettet.

Udbygningen med vedvarende energi er i kraftig vækst. Samtidig udfaser mange store kraftvarmeværker de fossile brændstoffer og overgår til løsninger baseret på elektricitet. Det kan gøre det udfordrende at opretholde en stabil elforsyning - både når der er en overproduktion af el fra vedvarende energikilder, men også når der underproduceres.

Derfor er systemydelser som for eksempel Energi Fyns regulerkraftværker nødvendige for udviklingen af et elsystem baseret på vedvarende energi.

I takt med at vi får mere og mere energi fra vedvarende energikilder som vind og sol og vores elforbrug stiger, er det nødvendigt, at vi kigger ind i, hvordan vi kan oprette balance og stabilitet i vores elsystem. Her er systemydelser en vigtig brik.

Bent Agerholm, adm. direktør hos Energi Fyn

Produktion og forbrug skal være ens

Systemydelser dækker over de elproduktions- og elforbrugsressourcer, som Energinet indkøber til at sikre, at elproduktion og elforbrug er lig hinanden på alle tidspunkter af døgnet.

Det er umuligt at forudsige og planlægge elproduktionen og elforbruget eksakt. Systemydelser anvendes til at lukke de huller, der opstår. Hvis ikke Energinet har systemydelser til rådighed, vil elnettet blive overbelastet.

Bent Agerholm, adm. direktør hos Energi Fyn

Energi Fyn ejer fem regulerkraftværker på i alt 116 MW. To på Sjælland og tre på Fyn. Sammen med andre systemydelser, øget fleksibilitet i vores forbrug og lagringssystemer kommer de til at udgøre en vigtig rolle i opretholdelsen af en stabil elforsyning baseret på vedvarende energi.

- Vi har i en årrække ejet og drevet regulerkraftværker, der sælger systemydelser til Energinet og varme til de lokale fjernvarmeselskaber. Anlæggene består af dieseldrevne motorer og elkedler. Udviklingen på energimarkedet og udviklingen af batterier gør det nu hensigtsmæssigt at etablere et batterianlæg sammen med vores regulerkraftværker i Næstved. Batterier er gode, når der skal leveres lynhurtig respons i kortere tid, og er derfor oplagte til frekvensregulering, forklarer Bent Agerholm og uddyber:

Vi etablerer 2 MW batterier i forbindelse med vores regulerkraftanlæg ved AffaldPlus i Næstved, hvor vi har kapacitet på op til 36 MW. Det giver god mening at etablere batterianlægget sammen med de to regulerkraftværker vi har i Næstved, da vi allerede har kapaciteten her og et godt samarbejde med AffaldPlus.

Bent Agerholm, adm. direktør hos Energi Fyn

Energi Fyn forventer, at batterianlægget vil være klar til idriftsættelse i løbet af foråret 2024.

Hvad er systemydelser?

Systemydelser anvendes til at opretholde balancen og stabiliteten i elsystemet. Systemydelser er et samlet begreb for de elproduktions- og elforbrugsressourcer, som Energinet indkøber til at sikre, at elproduktion og elforbrug er lig hinanden på alle tidspunkter af døgnet.

Hvis ikke Energinet har systemydelser til rådighed, vil elnettet blive overbelastet. Energi Fyn ejer fem regulerkraftværker, der leverer systemydelser til Energinet.

Hvad er frekvensregulering?

Frekvensregulering er den primære reserve i elnettet. Når vores elsystem bliver belastet, og der ikke kan opretholdes en frekvens på 50 Hz, som er den normale frekvens, aktiveres i første omgang reserver fra forbrugsenheder, der står til rådighed for frekvensregulering.

Seneste nyt

Klimavenlig strøm - Hvilket produkt skal jeg vælge?
Klumme

Sommertariffen giver dig en lavere elregning

Vi har taget hul på foråret og lige om lidt skriver vi 1. april. Det betyder, at vi kan se frem til en lavere elregning. 1. april går de fleste af landets netselskaber nemlig over til at opkræve sommertariffer, og det betyder faktisk, at nettariffen mange steder halveres i de perioder, hvor de fleste af os bruger mest strøm.
Læs klummen
Fiber Sæt Siddende Personer Ben Og PC Mobil Og Ipad Synlig 2020
Nyhed

Vælg MaxSpeed på Energi Fyns fibernet

Nu kan 100.000 fynske andelshavere med fibernet fra Energi Fyn vælge lynhurtigt internet fra Telenors produkt MaxSpeed.
Læs nyheden
Nyheder Transformerstation 2021
Presse

Markante udbygninger af elnettet på Fyn

Elforsyningsnettet på Fyn bliver udbygget markant i løbet af de kommende år. Alene i løbet af de næste 3 år forventer Energi Fyns datterselskab Vores Elnet at opføre minimum 8 nye 60/10 kV transformerstationer.
Læs presse­meddelelsen
Fiber Far Og Datter Giver High Five 2020
Presse

Kom til fiberfest i Odense

Den 19. marts fra kl. 14-20 inviterer vi til fynsk fiberfest i Næsbyhallerne i Odense. Dagen byder på foredrag med Sara Lygum og masser af viden om mulighederne med fibernet.
Læs presse­meddelelsen
Fiber Far Og Krøllet Barn I Sofa 2020
Presse

Aftale mellem Energi Fyn og Heimstaden Danmark sikrer fibernet til 620 boliger på Fyn

Energi Fyn Bredbånd og boligudlejeren Heimstaden Danmark har indgået en aftale om fibernet til 620 boliger på Fyn. Beboerne kan se frem til at få fibernet og et væld af valgmuligheder i løbet af det kommende år.
Læs presse­meddelelsen
Ladestandere Ladestik Evbox Hånd Armbånd 2021
Klumme

Kan du nå hjem for at lade?

Overvejer du, som mange andre danskere, at skifte benzin- eller dieselbilen i carporten ud med en elbil, men lider du af rækkeviddeangst? Vores teamleder for ladestandere Maria Liv Varnild har skrevet en klumme om rækkeviddeangst. Måske behøver du slet ikke være nevøs.
Læs klummen
Fynsksupport Hojby 850X600
Presse

Energi Fyn sender rekordstore checks til foreninger på Fyn

Netop nu sender Energi Fyn checks ud til over 600 lokale foreninger på Fyn. I år skal et rekordstort beløb afsted. Hele 1,7 millioner kroner, hvilket er en stigning på 30% i forhold til sidste år.
Læs presse­meddelelsen