<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Vindmølle 2600X850

Batterianlæg skal bidrage til stabilitet i et grønnere energisystem

Energi Fyn tager et vigtigt skridt i forhold til den grønne omstilling og opfører et nyt batterianlæg ved deres regulerkraftværk i Næstved. Batterianlægget skal bidrage til stabilitet i elnettet.

Udbygningen med vedvarende energi er i kraftig vækst. Samtidig udfaser mange store kraftvarmeværker de fossile brændstoffer og overgår til løsninger baseret på elektricitet. Det kan gøre det udfordrende at opretholde en stabil elforsyning - både når der er en overproduktion af el fra vedvarende energikilder, men også når der underproduceres.

Derfor er systemydelser som for eksempel Energi Fyns regulerkraftværker nødvendige for udviklingen af et elsystem baseret på vedvarende energi.

I takt med at vi får mere og mere energi fra vedvarende energikilder som vind og sol og vores elforbrug stiger, er det nødvendigt, at vi kigger ind i, hvordan vi kan oprette balance og stabilitet i vores elsystem. Her er systemydelser en vigtig brik.

Bent Agerholm, adm. direktør hos Energi Fyn

Produktion og forbrug skal være ens

Systemydelser dækker over de elproduktions- og elforbrugsressourcer, som Energinet indkøber til at sikre, at elproduktion og elforbrug er lig hinanden på alle tidspunkter af døgnet.

Det er umuligt at forudsige og planlægge elproduktionen og elforbruget eksakt. Systemydelser anvendes til at lukke de huller, der opstår. Hvis ikke Energinet har systemydelser til rådighed, vil elnettet blive overbelastet.

Bent Agerholm, adm. direktør hos Energi Fyn

Energi Fyn ejer fem regulerkraftværker på i alt 116 MW. To på Sjælland og tre på Fyn. Sammen med andre systemydelser, øget fleksibilitet i vores forbrug og lagringssystemer kommer de til at udgøre en vigtig rolle i opretholdelsen af en stabil elforsyning baseret på vedvarende energi.

- Vi har i en årrække ejet og drevet regulerkraftværker, der sælger systemydelser til Energinet og varme til de lokale fjernvarmeselskaber. Anlæggene består af dieseldrevne motorer og elkedler. Udviklingen på energimarkedet og udviklingen af batterier gør det nu hensigtsmæssigt at etablere et batterianlæg sammen med vores regulerkraftværker i Næstved. Batterier er gode, når der skal leveres lynhurtig respons i kortere tid, og er derfor oplagte til frekvensregulering, forklarer Bent Agerholm og uddyber:

Vi etablerer 2 MW batterier i forbindelse med vores regulerkraftanlæg ved AffaldPlus i Næstved, hvor vi har kapacitet på op til 36 MW. Det giver god mening at etablere batterianlægget sammen med de to regulerkraftværker vi har i Næstved, da vi allerede har kapaciteten her og et godt samarbejde med AffaldPlus.

Bent Agerholm, adm. direktør hos Energi Fyn

Energi Fyn forventer, at batterianlægget vil være klar til idriftsættelse i løbet af foråret 2024.

Hvad er systemydelser?

Systemydelser anvendes til at opretholde balancen og stabiliteten i elsystemet. Systemydelser er et samlet begreb for de elproduktions- og elforbrugsressourcer, som Energinet indkøber til at sikre, at elproduktion og elforbrug er lig hinanden på alle tidspunkter af døgnet.

Hvis ikke Energinet har systemydelser til rådighed, vil elnettet blive overbelastet. Energi Fyn ejer fem regulerkraftværker, der leverer systemydelser til Energinet.

Hvad er frekvensregulering?

Frekvensregulering er den primære reserve i elnettet. Når vores elsystem bliver belastet, og der ikke kan opretholdes en frekvens på 50 Hz, som er den normale frekvens, aktiveres i første omgang reserver fra forbrugsenheder, der står til rådighed for frekvensregulering.

Seneste nyt

Nyheder Julelys 2021
Klumme

Hvad koster det at tænde en lyskæde?

December og årets mørkeste tid nærmer sig med hastige skridt, og vi er nok mange, der gerne vil skabe lidt hygge med lyskæder og lidt ekstra udendørs lys. Men ved du, hvad det egentlig koster at tænde en lyskæde?
Læs klummen
DSC03888 Copy 1600Px
Presse

320 fynske børn får en fodboldoplevelse for livet

Drøm dig tilbage til dengang, du var barn. Tænk over, hvor stort det ville være at møde dine fodboldidoler og få lov at spille på grønsværen på Odense Stadion. Sådan en oplevelse venter 320 fynske børn til Energi Fyn Cup i weekenden.
Læs presse­meddelelsen
Ladestandere Ladestik Hånd Ur Mobil Telefon 2021
Presse

Partnerskab gør det let for elbilejere at vælge en intelligent ladeløsning

Det skal være let for nye elbilejere at vælge en intelligent ladeløsning. Derfor har vi indgået et partnerskab med Autosource Group. Partnerskabet skal gøre processen omkring valg af ladeløsning mindre kompleks.
Læs presse­meddelelsen
Vindmølle 850X600
Presse

Batterianlæg skal bidrage til stabilitet i et grønnere energisystem

Energi Fyn tager et vigtigt skridt i forhold til den grønne omstilling og opfører et nyt batterianlæg ved deres regulerkraftværk i Næstved. Batterianlægget skal bidrage til stabilitet i elnettet.
Læs presse­meddelelsen
Kundecenter Roed Lampe 2020
Klumme

Brug strømmen, når den er billigst

Prisen på strøm svinger, og gennem de seneste måneder har vi oplevet store udsving. Der er har været dage, hvor strømmen nærmest har været gratis, og der har været dage, hvor elprisen har været oppe på et niveau, som vi ikke har oplevet meget længe.
Læs klummen
Fiber Flex 365 850X600
Presse

Godt nyt for SMV'ere - nyt produkt opruster it-sikkerheden

Fra i dag bliver det lettere for de fynske små og mellemstore virksomheder at opgradere deres it-sikkerhed til gavn for både kunderne og forretningen. Energi Fyn og partneren Chili Security lancerer nemlig Fiber Flex 365 - en helt ny internetløsning med indbygget sikkerhed og døgnsupport alle årets dage.
Læs presse­meddelelsen
Fonde 2600X850 2 Overlay
Presse

Energi Fyns fonde støtter lokale fællesskaber og udviklingen på Fyn

Siden 2005 har Energi Fyns fonde støttet mere end 300 gode ideer på Fyn. Fra i dag kan lokale fællesskaber og projekter på Fyn søge om støtte hos fondene.
Læs presse­meddelelsen