Nyt lys i den gamle have
I hjertet af Odense ligger parken Kongens Have. Den oprindelige barokke have, hvor Odense Slot også ligger, blev anlagt i 1720. Parken bliver i dag brugt som samlingssted. Især i sommerhalvåret, hvor der afholdes koncerter og andre sociale arrangementer.
Desuden er parken passage for et væld af fodgængere i Odense, når turen går til og fra Odense Banegård og gågaden.
Projektet har medført, at Odense Kommune kan spare mere end 6.400 kWh årligt, men den helt store besparelse ligger faktisk i, at det nye anlæg ikke kræver så meget vedligehold som det gamle.
Ny belysning sparer 4000 arbejdstimer om året
Da Kongens Have benyttes til så mange forskellige formål, er den også udsat for kørsel med tunge køretøjer og mange mennesker, som går på græsset. Det samme gælder de lysspots, som er placeret i plænen. Derfor er det afgørende med et stabilt og holdbart lysanlæg, som kan holde til at blive trampet og kørt på. Det nedsætter nemlig behovet for vedligehold og reparationer.
Alt i alt forventes det, at Energi Fyn sammenlagt kan reducere den tid, der tidligere er blevet brugt på drift og fejlretning af lysanlægget, med mere end 4.000 timer om året. Til stor glæde for både Odense Kommune og Energi Fyn.
- Det er jo altid dejligt, at vi kan være med til at sikre en smartere driftshåndtering for kommunen, og lyset i Kongens Have er et godt eksempel på, hvordan vi i samarbejde har kunnet optimere en driftsopgave. Både med henblik på at sikre energibesparelser, reducere tiden, der bruges på drift, og ikke mindst optimere lysanlægget til de mange arrangementer og events i haven, siger Kristian R. Bernhard.
Tilfreds kommune og tilfredse borgere
Udover de timer, der i fremtiden bliver sparet på de driftsmæssige opgaver, har projektet også ført til positive bemærkninger fra borgere, som dagligt har deres gang igennem haven.
- Vi har fået flere positive tilkendegivelser fra både borgerne og kollegaer, som benytter området - blandt andet på vores Facebookside og på vores borgerportal. Ligeledes får vi færre fejlmeldinger og negative kommentarer, hvilket også har gjort, at vi internt bruger mindre tid på at behandle henvendelser. Det fortæller Jan Bavnehøj, der indtil udgangen af februar 2020 var driftsansvarlig for Odense Kommunes gadelysanlæg.
Forud for projektet har Fyns Politi været ude at spørge borgerne om, hvor i Odense de har følt sig mest utrygge. Her er Kongens Have ifølge Jan Bavnehøj blevet nævnt flere gange.
- En god belysning i Kongens Have har afgørende betydning for, om området føles trygt. Derudover er lyset også med til at skabe en god stemning i bybilledet, hvor der kan skabes en særlig effekt ved at lyse stier og træer op, forklarer Jan Bavnehøj.
Lysanlægget i Kongens Have består i alt af 54 små og store jordspots, 18 pullerter og 45 såkaldte "skildpadder".