<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
inspiration

Fantastiske fynske aktiviteter

    Gå på oplevelse i den fynske natur

    Fyn byder på lidt af hvert, og her får du en række forslag til gratis naturaktiviteter på Fyn. Enten for dig der holder af vandreture alene eller i tosomhed og for børnefamilien, der trænger til en hyggelig dag i den dejlige, fynske natur.

     

    Svanninge Bakker

    Trolderier og naturtrylleri i Svanninge Bakker

    Nord for Faaborg ligger Svanninge Bakker. Her kan du opleve stejle skrænter, dybe kløfter, runde bakker, piblende vandløb og Fyns største sø. Det har den sidste istid for 20.000 år siden sørget for. Eller måske er det Trolden Finn, der har været på spil?

    Sagnet fortæller i hvert fald, at han gravede det hul, hvor Arreskov Sø ligger og efterfølgende smed jorden i de kæmpemæssige bunker, der i dag er Svanninge Bakker. Derfor står Trolden Finn som skulptur og holder øje med det hele - og ham kan familien gå på jagt efter på en forårstur i De Fynske Alper, som Svanninge Bakker også kaldes.

    Området er en ægte fynsk perle, uanset om du er til vandre- eller familieskovtur. Især det sidste er oplagt, for Svanninge Bakker gemmer desuden på Troldeland, som er en af Danmarks største naturlegepladser. Her er legeredskaber til både de mindste og de ældste, toiletter og bålplads.

    Fyns største mountainbikepark ligger desuden i Svanninge Bakker. Det nye mountainbikeområde byder på et væld af muligheder og oplevelser - blandt andet Fyns længste nedkørsel. Et projekt, som Energi Fyns Almene Fond har støttet med 200.000 kr.

    Læs mere om Svanninge Bakker her.

    Klintholm Kalkgrave

    Forhistoriske vingesus i Klintholm Kalkgrave

    Foto af: Mikkel Jezequel

    Fyn kan sagtens byde på turkisblåt vand, som du kender det fra rejsekatalogerne. Du skal bare besøge Klintholm Kalkgrave.

    I 1940’erne blev der gravet kalk til landbruget ved Klintholm, men i dag er stedet blevet et geologisk forskningsområde på grund af sin unikke mulighed for at spotte to forskellige geologiske tidsperioder i kalken. Noget der faktisk er så unikt, at området er listet hos UNESCO som bevaringsværdigt.

    I kalkgravene er der blotlagt en tydelig overgang mellem et lag af hvid kalk og et lag af grå mergel. Begge dele gemmer hver især på fossiler af søpindsvin, søliljer, koraller - og hajer! For 65 millioner år siden var der nemlig hav, hvor Klintholm Kalkgrave i dag ligger.

    På en tur hertil kan du tage på forhistorisk skattejagt efter forsteninger i den bunke kalk, der er opgravet netop til dette formål og være så heldig at finde enten forstenede søpindsvin, muslinger, sneglehuse eller måske endda en hajtand!

    Læs mere om området i her.

     

    Stige Ø

    Bynære naturoplevelser på Stige Ø

    Foto: Mathilde Just

    Engang var området Odenses losseplads, men stedet er nu forvandlet til et unikt udflugtsområde ved vandet.

    Her kan hele familien lufte cyklerne på en 3,5 km lang mountainbikebane eller snøre rulleskøjterne - og slippe dem løs på den asfaltsti, der er skabt til formålet. På toppen af øens bakker blæser det desuden oftest, hvilket er oplagt til drageflyvning.

    Stige Ø har naturligvis også et legeområde. Det hedder Legebasen, og her er der mulighed for at låne kongespil, rundbold og kroket fra de røde skure eller lege tagfat på de små runde kupler. I sommerhalvåret bliver der endda lagt kunststof ud på bakkerne, så der kan kælkes!

    Området gemmer også trolden Hans Hule Hånd, som er nummer 69 i rækken af kæmpe trolde, skabt af Thomas Dambo. Men præcis hvor trolden befinder sig, er en hemmelighed…

    Har du – på trods af trolde - mod på det, kan du derudover snuppe en nat i en af øens shelters med en du holder af og nyde stjernehimlen.

    Læs mere om aktiviteterne på Stige Ø her

     

    Æbelø

    Våd vandretur til Æbelø

    Foto: Mathilde Just

    Hvis du er klar til en enestående naturoplevelse, ligger Æbelø blot og venter. Den lille ø ved Nordfyn er ubeboet og fredet og derfor noget så sjældent som en dansk øde ø. Det er i sig selv unikt, men det er faktisk måden hvorpå du kommer til Æbelø, der er noget særligt: Du går nemlig på havbunden dertil!

    Turen til øen foregår på et særligt lavvandet sted, hvor tidevandet sørger for, at der på nøje fastlagte tidspunkter af døgnet er tilpas lav vandstand til, at øen kan nås til fods.

    En tur til Æbelø, inklusiv et ophold på øen og måske en tur op i fyrtårnet, tager 8 timer og når du kommer retur, har du tilbagelagt mellem 15 og 18 kilometer. De fleste af dem med fødderne i vandet!

    Du er derfor med garanti træt, når du kommer hjem – men til gengæld har du fået en fynsk naturoplevelse for livet.

    Læs mere og se tidevandstabellen her

     

    Hindsgavl Halvøen

    Aktiviteter nok til en hel dag på Hindsgavl Halvøen

    Ved Middelfart ligger Hindsgavl Halvøen, som byder på unik natur med høje klinter ud til Lillebælt, Hindsgavl Slot, Dyrehaven med åbne sletter og kronvildt samt aktiviteter for børnene.

    Her kan du vandre pynten rundt og gå på de stejle skrænter langs vandkanten og ende under Den Gamle Lillebæltsbro. Du kan også gå en tur i skoven og nyde alle de skønne forårstegn ved den smukke Gals Klint.

    Du finder desuden Naturcenter Hindsgavl, som - udover tarzanbane og en fremragende naturlegeplads til små og store børn - har madpakkerum, toiletter og en gratis naturudstilling.

    Læs mere her.

     

    Elhandel Gynge

    Noget for alle i Nørre Aaby

    Fyn nydes bedst, når man er sammen, og det lægger Tusindårslegeparken i Nørre Aaby op til.

    Her kan hele familien dyste i gigantskak, petanque eller beachvolley og stærke børne- og voksenben kan prøve kræfter med det store klatrenet, som Energi Fyns Almene Fond har været med til at finansiere. Parken har også legeplads til de mindste, udendørs motionsredskaber, overdækket madpakke- og bålhytte samt toiletbygning.

    Skal der tankes op med energi, er det naturligvis oplagt at tage ind forbi Nørre Aaby bageri – Baks Bakery. Her kan I nemlig købe de landskendte og prisvindende romkugler, som satte byen på Danmarkskortet.

    Læs om Tusindårslegeparken her.