<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Energiraadgivning Julehjerter 2020

Julesparetips

Julen varer længe, koster mange penge. Sådan lyder det i julesangen "Højt fra træets grønne top" - og der er i høj grad noget om snakken. Det er ikke bare mad og gaver, der koster, vores elforbrug topper også typisk i december. Se hvordan du kan undgå et stort forbrug, uden at det går ud over juletraditionerne og hyggen.

#1 Spar i køkkenet

I køkkenet kan du med meget enkle kneb spare på strømmen, uden at det går ud over julemaden.

Hvis du for eksempel tør din frosne mad op i køleskabet, afgives der cirka en times gratis strøm for hvert kilo kød du tør op. Du skal blot huske at tage maden op af fryseren i god tid, inden den skal tilberedes.

Et andet simpelt tip er at udnytte kulden udenfor og køle resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren. Jo varmere maden er, jo mere strøm skal køleskabet nemlig bruge på at køle maden ned. Det er dog vigtigt, at du køler maden ned til 5 grader senest 4 timer efter, at du har spist.

Hvis du udnytter ovnens for- og eftervarme, mindsker du også dit elforbrug. Sæt maden ind i ovnen, allerede når du tænder den, og sluk den cirka 15 minutter før, du ellers ville have gjort.

Bruger du ovnens varmluftfunktion, kan du sparer omkring 30 % af elforbruget sammenlignet med almindelig ovnfunktion. Ovnen bliver også hurtigere varm, når du bruger varmluft.

Bruger du en brødrister til at varm brød i stedet for ovnen, bruger du cirka 70 % mindre strøm.

Du kan også med fordel bruge mikroovnen eller en airfryer i stedet for ovnen, når du laver mindre portioner eller opvarme juleresterne.

Husk at komme låg på gryden og udnytte eftervarmen på kogepladerne ved at slukke et par minutter før, du ellers ville have gjort (medmindre du har induktion eller gas).

Og risengrøden? Den skal blot koges godt op og så ind under dynen i et par timer, så er den klar til at spise. Du sparer således på strømmen og undgår samtidig, at grøden brænder på.

Find flere sparetips til køkkenet

#2 Julelys

Jul betyder også julelys og vi danskere er vilde med lyskæder og anden julebelysning. Vi er dog gode til at købe LED, som bruger væsentligt mindre strøm end de gamle glødepærer.

Hvis du skal ud og købe nye lyskæder, bør du kigge efter hvor mange watt, lyskæden bruger. Lavere watt resulterer nemlig også i et lavere elforbrug.

Med et tænd/sluk-ur kan du sikre dig, at lyset kun er tændt i morgen- og aftentimerne, hvor du har glæde af det, og dermed kan du nemt begrænse dit elforbrug yderligere.

Nogle lyskæder kører på batteri i stedet for el. Denne type lyskæder er dog sjældent egnet til udendørs brug i en længere periode. Kulden vil nemlig påvirke batteriernes ydeevne, så de ender med at skulle skiftes mange gange. Pengene der er sparet på el, vil således hurtigt blive brugt på batterier i stedet. Desuden er batterier en større belastning for miljøet.

Se, hvad det koster at tænde dit julelys

#3 Ryk sammen foran skærmen

Julen er lig med god tid til at se film og serier. Det er ikke bare hyggeligt at gøre det sammen med andre, det er også godt for dit energiforbrug.

Ser I en film sammen på en skærm i stedet for 4 film på 4 forskellige skærme, kan I skære op 75 % af elforbruget.

Når du streamer film og serier, kan du med fordel gør det via Chromecast eller Apple TV frem for at streame via en computer eller spillekonsol. En spillekonsol bruger 12-20 gange mere strøm på streaming end Chromecast og Apple TV.

Husk at slukke for dit tv, når du forlader rummet eller ikke bruger det. Står dit tv tændt en time mere om dagen, end du faktisk bruger det, kan det koste dig op til 480 kroner om året i strømforbrug.

#4 Undgå et højt standbyforbrug

Når det kommer til elforbruget, kan det også godt betale sig at holde øje med standbyforbruget: Det spildforbrug, der finder sted, når du ikke bruger dine apparater, men der stadig er tændt på kontakten. 

Især ældre apparater har et højt standby forbrug. 

Du kan bruge et sparometer til at måle de enkelte apparaters elforbrug. Sparometeret kan blandt andet vise, hvor meget strøm et apparat bruger, og hvor meget det dig koster om året. Det kan hjælpe dig med at identificere hjemmets store strømslugere.

 

Se hvordan du nedsætter dit standby forbrug

#5 Hold øje med dit elforbrug og elprisen

Et af de steder, hvor det er forholdsvis enkelt at sætte ind, er i forhold til dit generelle elforbrug. I juletiden skruer mange af os op for hyggebelysningen, madlavningen og den elektroniske underholdning. Det kan derfor godt betale sig at holde øje med dit samlede elforbrug.

Med vores app kan du let følge dit elforbrug og holde øje med, om det løber løbsk.

I appen kan du også nemt se elprisen et døgn frem. Der kan være mange penge at spare ved at flytte noget af strømforbruget til de tidspunkter, hvor elprisen er lav.

Følg dit forbrug

Kilde: SparEnergi.dk

Find flere sparetips

Klik eller swipe dig frem
App Front 850X595 2

Se elprisen lige nu

Prisen på el skifter time for time og kan svinge meget i løbet af et døgn. 

Uanset om du har en elaftale med en variabel eller en fast pris, er det en god idé at holde øje med elprisen, da transportbetalingen til dit lokale netselskab svinger i forhold til, hvornår på døgnet, du bruger strømmen. 

Se hvornår strømmen er billigst

Se elprisen lige nu

Prisen på el skifter time for time og kan svinge meget i løbet af et døgn. 

Uanset om du har en elaftale med en variabel eller en fast pris, er det en god idé at holde øje med elprisen, da transportbetalingen til dit lokale netselskab svinger i forhold til, hvornår på døgnet, du bruger strømmen. 

Se hvornår strømmen er billigst