Energiraadgivning Julehjerter 2020

Julesparetips

Julen varer længe, koster mange penge. Sådan lyder det i julesangen "Højt fra træets grønne top" - og der er i høj grad noget om snakken. Både når det handler om vores økonomi og vores energiforbrug.

Vores forbrug er ofte højt i december, men sådan behøver det ikke være. Med nogle forholdsvis enkle ændringer kan du - uden at det går ud over juletraditionerne og hyggen - undgå et stort overforbrug og ressourcespild til gavn for både klimaet og pengepungen.

Julelys

Jul betyder også julelys og vi danskere er vilde med lyskæder og anden julebelysning. Vi er dog gode til at købe LED, som bruger væsentligt mindre strøm end de gamle glødepærer.

Hvis du skal ud og købe nye lyskæder, bør du kigge efter hvor mange watt, lyskæden bruger. Lavere watt resulterer nemlig også i et lavere elforbrug.

En traditionel lyskæde er som regel monteret med pærer, der forbruger 35 watt, mens ældre lyskæder kan forbruge op til 80 watt. En LED-lyskæde forbruger typisk kun 5 watt. Har du ældre lyskæder, der skal kasseres, så husk at aflevere dem på genbrugsstationen.

Med et tænd/sluk-ur kan du sikre dig, at lyset kun er tændt i morgen- og aftentimerne, hvor du har glæde af det, og dermed kan du nemt begrænse dit elforbrug yderligere.

Nogle lyskæder kører på batteri i stedet for el. Denne type lyskæder er dog sjældent egnet til udendørs brug i en længere periode. Kulden vil nemlig påvirke batteriernes ydeevne, så de ender med at skulle skiftes mange gange. Pengene der er sparet på el, vil således hurtigt blive brugt på batterier i stedet. Desuden er batterier en større belastning for miljøet.

Spar i køkkenet

I køkkenet kan du også med enkle kneb spare på strømmen og dermed bidrage til at mindske CO2-udledningen.

Hvis du for eksempel tør din frosne mad op i køleskabet, afgives der cirka en times gratis strøm for hvert kilo kød du tør op. Du skal blot huske at tage maden op af fryseren i god tid, inden den skal tilberedes.

Et andet simpelt tip er at udnytte kulden udenfor og køle resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren. Jo varmere maden er, jo mere strøm skal køleskabet nemlig bruge på at køle maden ned. Det er dog vigtigt, at du køler maden ned til 5 grader senest 4 timer efter, at du har spist.

Hvis du udnytter ovnens for- og eftervarme, mindsker du også dit elforbrug. Sæt maden ind i ovnen, allerede når du tænder den, og sluk den cirka 15 minutter før, du ellers ville have gjort. Du kan med fordel også udnytte eftervarmen på kogepladerne ved at slukke et par minutter før, du ellers ville have gjort.

Og risengrøde? Den skal blot koges godt op og så ind under dynen i et par timer, så er den klar til at spise. Du sparer således på strømmen og undgår samtidig, at grøden brænder på.

Find flere sparetips til køkkenet

Hold øje med dit elforbrug

Et af de steder, hvor det er forholdsvis enkelt at sætte ind, er i forhold til dit generelle elforbrug. I juletiden skruer mange af os op for hyggebelysningen, madlavningen og den elektroniske underholdning. Det kan derfor godt betale sig at holde øje med dit samlede elforbrug.

Med vores gratis app kan du let følge dit elforbrug og holde øje med, om det løber løbsk. I app'en kan du blandt andet se, om dit forbrug ligger over eller under sammenlignelige husstandes gennemsnit.

Følg dit forbrug

Brug et sparometer

Du kan bruge et sparometer til at måle de enkelte apparaters elforbrug. Sparometeret kan blandt andet vise, hvor meget strøm et apparat bruger, og hvor meget det dig koster om året. Det kan hjælpe dig med at identificere hjemmets store strømslugere.

Lån et sparometer hos Energi Fyn

Undgå et højt standbyforbrug

Når det kommer til elforbruget, kan det også godt betale sig at holde øje med standbyforbruget: Det spildforbrug, der finder sted, når du ikke bruger dine apparater, men der stadig er tændt på kontakten. 

Især ældre apparater har et højt standby forbrug. Ifølge Sparenergi.dk kan et ældre tv for eksempel bruge 10-12 watt i standby strøm, hvilket svarer til cirka 160 kr. om året.

Se hvordan du nedsætter dit standby forbrug

Selvom mere og mere af vores forbrugte el bliver produceret af vindmøller og solceller, er det nemlig fortsat vigtigt, at vi bruger den med omtanke.

Glædelig jul.

Find flere sparetips

Klik eller swipe dig frem