<iframe src="/scm.html?id=GTM-58DL2QS" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden" title="gtm"></iframe>
Kundecenter Stikkontakt Og Oplader 2020

Gode råd om el-sikkerhed i hjemmet

Med en række simple forholdsregler kan du øge el-sikkerheden i dit hjem. Det handler bare om at lave om på rutiner og vaner.

Opladere

De fleste af os sætter dagligt en oplader i stikkontakten for at oplade vores elektriske apparater, men det er desværre ikke helt ufarligt. 40 procent af de opladere, som Sikkerhedsstyrelsen har testet gennem de senere år, har vist sig at være så farlige, at de er blevet trukket tilbage fra markedet.

Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du finde en række råd til opladning af elektriske apparater, der kan mindske risikoen for ulykker.

Man bør for eksempel kun bruge en oplader, der passer til apparatet - og undgå at oplade elektriske apparater, når man ikke er hjemme, eller når man sover.

Stik og ledninger må ikke have synlige skader. Derudover skal man undlade at lægge opladeren på et brandbart materiale som for eksempel i sengen eller sofaen.

Opladeren må gerne blive lun, men ikke meget varm. Samtidig er det vigtigt, at den kan komme af med varmen.

Elektriske haveredskaber

Også i haven kan der være fare på færde. Med elektriske haveredskaber følger nemlig også en risiko for stød og brand.

Har man ikke allerede en udendørs stikkontakt, anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at man får en autoriseret elinstallatør til at installere en. Dermed undgår man at skulle trække ledninger gennem vinduer og døre. Man skal undgå at bruge mange forlængerledninger og udelukkende benytte ledninger, der kan anvendes til udendørs brug.

Tips til elektriske haveredskaber

Se på dit hjem med dit barns øjne

Børn er nysgerrige og vil gerne udforske verden. Har du børn i huset, er der ekstra grund til at tjekke el-sikkerheden i dit hjem. 

Du kan med fordel sikre stikkontakter med en børnesikring. Har du forlængerledninger, er det en god idé at sætte dem fast med ledningsholdere og sikre, at ledningen sidder ordentligt fast i stikproppen.

Hvis du har elektriske maskiner stående på køkkenbordet, skal du være opmærksom på, om dit barn kan trække maskinen ud over bordkanten og ned over sig. Det kan du forhindre ved at montere en ledningsholder, så ledningen bliver for kort til at nå ud over bordkanten. Du kan også afkorte ledningen.

Stil altid elektriske maskiner bagerst på køkkenbordet og træk stikket ud, når du er færdig med at bruge for eksempel strygejern, brødrister, kaffemaskine og el-kedel.

Er dit hjem sikkert for børn?

Pas på med lyskæder

Mange hænger lyskæder op på børneværelset. Det pynter og er hyggeligt, men du skal sørge for, at lyskæden hænger så langt væk, at dit barn ikke kan få fat i den.

Følg altid fabrikantens anvisninger og bland ikke lavvolt - 12 V eller 24 V - med 230 V. Du kan se spændingsniveauet på lyskædens mærkning.

Tjek dit HFI/HPFI-relæ

Det er en god idé jævnligt at teste dit HFI/HPFI-relæ. På de fleste relæer er der en 'test-knap'. Den er som regel markeret med et 'T'.

Hvis du trykker på den, og der ikke sker noget, er dit HFI/HPFI-relæ defekt, og du bør få det tilset af en autoriseret elinstallatør. Afbrydes strømmen i hele huset, fungerer den derimod korrekt.

Et godt tip er at teste relæet i forbindelse med sommer- og vintertid. Så husker du at få det gjort.