Elhandel Privat Familie Spiller Spil 2020

Gode råd når du køber el

Har du også svært ved at gennemskue de mange tilbud på el? Så får du et par gode råd her.

Hvad skal du være opmærksom på, når du vælger en elaftale?

Hvis du bliver kontaktet af en sælger, der gerne vil sælge dig et nyt elprodukt, anbefaler vi dig at:

  • sammenligne både KWh-prisen og abonnementsprisen med det, som du betaler i dag
  • tjekke om tilbuddet er et introduktionstilbud, og hvad prisen ændres til efterfølgende
  • undersøge, om der er en bindingsperiode
  • undersøge, om prisen er fast eller variabel
  • huske på, at sælgeren ikke kan vide, hvad du betaler for din strøm i dag
  • få tilbuddet og leveringsbetingelserne på skrift, inden du beslutter dig

Sammenlign både kWh-prisen og abonnementsprisen

Inden du beslutter dig for at skifte elselskab, er det vigtigt at sammenligne både kWh-prisen og abonnementsprisen med det, som du betaler i dag. Hvis abonnementsprisen er høj, skal du have et stort forbrug af kWh, før det opvejer en lav kWh-pris.

Bemærk, at en stor del af din samlede elpris dækker betaling for transport af el samt moms og afgifter. Denne del af el-prisen er den samme, uanset hvor du er kunde, da den faktureres videre til dit lokale netselskab og staten.

Introduktionstilbud

Undersøg, om du sidder med et særligt introduktionstilbud, og hvad prisen eventuelt ændres til efterfølgende. 

Bindingsperiode

Undersøg, om der er en bindingsperiode forbundet med aftalen, og hvor lang tid du eventuelt er bundet af aftalen. Der findes elaftaler, hvor man er bundet i op til seks måneder og elaftaler helt uden binding. Hos Energi Fyn har vi for eksempel ingen binding. 

Fast eller variabel pris

Tjek om prisen er fast eller variabel. Når du køber el til en fast pris, kender du pris og vilkår i leveringsperioden. Fastprisaftaler har forskellige løbetider. Du kan dog altid træde ud af en aftale efter seks måneder.

Når du køber el til en variabel pris, følger prisen pr. kWh dagsprisen. En pris, der blandt andet fastsættes af udbud og efterspørgsel på elbørsen.

Priserne på variable og faste produkter kan ikke umiddelbart sammenlignes, da prisudviklingen på de to typer af produkter er forskellig.

Få tilbuddet på skrift

Det er altid en god idé at få tilbuddet og leveringsbetingelserne på skrift, så du kan sammenligne tilbuddet med den aftale, du har i dag. Dermed kan du se præcis hvilke priser, vilkår og gebyrer, der følger med tilbuddet.

Den samlede elpris

Du skal være opmærksom på, at din samlede elpris er sammensat af forskellige elementer: Betaling for dit valgte elprodukt, betaling for transport af el samt moms og afgifter. Den rene betaling for el udgør cirka 31 procent af den samlede pris, mens afgifter til staten og moms udgør omkring 55 procent. Udgifter til transport udgør cirka 14 procent af den samlede pris.

Det er altså kun cirka 31 procent af den samlede elpris, der reelt kan handles om. For en familie med to voksne og to børn - og en gennemsnitlig årlig udgift til el på omkring 8.000 kroner - betyder det, at selve betalingen for el udgør cirka 2.480 kroner.

Bliv klogere på elprisen

Fortrydelsesret

Du har altid en fortrydelsesfrist på 14 dage. Hvis du fortryder indenfor fristen, skal du kontakte elleverandøren skriftligt. Hvis der er gået mere end 14 dage, har du kun ret til at opsige aftalen med det opsigelsesvarsel, der er indbygget i aftalen. Hvis der er en bindingsperiode, må du vente til den udløber.

Har du brug for hjælp til at gennemskue de mange tilbud.

Kontakt os

Ring til os på telefon 70 13 19 00, hvis du er i tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert. Vi hjælper gerne med at undersøge, om der er penge at spare ved at skifte til et andet elprodukt.

Kontakt os

Ring til os på telefon 70 13 19 00, hvis du er i tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert. Vi hjælper gerne med at undersøge, om der er penge at spare ved at skifte til et andet elprodukt.

Klik eller swipe dig frem