Navigation Søgning

Energi Fyn åbner fibernettet

6. marts 2020

Energi Fyn har igennem de seneste 15 år udrullet fibernet til 75.000 husstande på Fyn. Fra starten af 2021 får de mange husstande mulighed for at vælge mellem flere forskellige internet- og TV-udbydere, når Energi Fyn åbner deres fibernet.

Energi Fyn har besluttet at åbne deres fibernet for konkurrence, så andre indholdsleverandører end Waoo fra starten af 2021 kan leje sig ind på Energi Fyns fibernet.

- Hos Energi Fyn ønsker vi at give vores andelshavere de bedste digitale muligheder til den bedst mulige pris og kvalitet, derfor har vi besluttet at åbne vores fibernet for forskellige indholdsudbydere, så man frit kan vælge mellem de forskellige udbyderes indhold. Vi arbejder på højtryk med at gøre vores fibernet teknisk klart til en åbning og forventer, at vi fra starten af 2021 kan byde velkommen til endnu mere valgfrihed og indhold på vores fibernet, fortæller Carsten Nedergaard Hansen, bredbåndsdirektør hos Energi Fyn.

Frit valg

Siden september 2010 har der kun været en indholdsudbyder på Energi Fyns fibernet - Waoo, der er ejet af Energi Fyn og en række andre energiselskaber. Energi Fyns andelshavere kan fortsat vælge indhold fra Waoo, men med et åbent net vil de fynske andelshavere også fremover kunne vælge indhold fra andre indholdsleverandører.

- Markedet har udviklet sig, og kunderne efterspørger flere valgmuligheder på fibernettet. Det skal vi naturligvis lytte til, og da vi samtidig ønsker at få den absolut bedst mulige udnyttelse af det fibernet vi etablerer på Fyn, arbejder vi derfor hen mod en åbning af fibernettet i starten af 2021, så man som kunde på Energi Fyns fibernet frit kan vælge på alle hylder fra forskellige indholdsudbydere, forklarer Carsten Nedergaard Hansen.

Hvorfor ikke frit valg allerede i morgen?

Inden det kan lade sig gøre at sikre et frit udbud, er der nogle tekniske udfordringer, som skal løses.

- Der er mange tekniske snitflader og tilpasninger, der skal på plads, inden vi rent teknisk kan åbne nettet, så det vil resten af 2020 gå med. Vi skal udvikle en platform, der kan styre de udbud, der er, så vi kan stille nettene om. Og så afhænger det ikke kun af os, men også af hvornår de eksterne leverandører er klar med deres teknik, der kan kobles på vores fibernetværk, fortæller Carsten Nedergaard Hansen.

På den tekniske side har Energi Fyn valgt at indgå et samarbejde med Fibia. Energi Fyn har i forvejen et godt samarbejde med Fibia omkring drift af netværket og teknikken bag fibernettet.

Fart på udrulningen af fibernet

Omkring 75.000 husstande på Fyn har i dag mulighed for at få fibernet fra Energi Fyn, og udrulningen af fibernet fortsætter med fuld fart. Energi Fyn forventer at runde 80.000 husstande i 2020.

- Vi har en interesse i, at der kommer så meget trafik og så mange tilbud til vores andelshavere som muligt. Vi forventer, at en åbning af fibernettet vil gøre det mere attraktivt for flere andelshavere. Jo flere indholdsudbydere der er, jo flere tror vi vil blive interesserede i de fordele, som vi kan tilbyde med fiber, forklarer Carsten Nedergaard Hansen.

Energi Fyn vil fortsat være en del af Waoo og sælge Waoo-produkter, samtidig med at energiselskabet stadig vil påvirke markedet og sikre en fortsat udrulning og udnyttelse af fibernettet.

- Vi fortsætter, som vi gør i dag, men derudover giver vi andre indholdsudbydere adgang til at leje sig ind på vores fibernet med henblik på, at de kan sælge deres produkter på lige fod med vores til såvel privat- som erhvervskunder, slutter Carsten Nedergaard Hansen.

Fakta:

Med åbent net menes, at alle markedets aktører skal kunne leje sig ind på fibernettet. Dermed kan andelshaverne vælge præcis den udbyder af TV-pakker, telefoni og internet, der har den ideelle løsning for dem.

I dag er det kun Waoo, der er ejet af Energi Fyn og en række andre energiselskaber, der kan levere indhold via Energi Fyns fibernet til privatmarkedet.

Fremover vil forskellige indholdsudbydere få mulighed for at levere deres produkter via Energi Fyns fibernet til både privat- og erhvervsmarkedet.