Navigation Søgning

Fibernet i stort set alle kroge på Nordfyn

23. april 2019

I de sidste to år har gravemaskiner og fibermontører huseret på Nordfyn. Det betyder, at Energi Fyn nu kan levere lynhurtigt internet til yderligere 2.400 husstande på Nordfyn.

I marts 2017 satte daværende formand for Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune, Franz Rohde, sig ind i styrehuset på en gravemaskine for at markere begyndelsen på et stort anlægsprojekt i kommunen - Projekt Fiber til Nordfyn.

Her to år senere er projektet afsluttet, og omkring 2.000 husstande ud af de 2.400 husstande er tilkoblet fibernettet fra Energi Fyn og har glæde af de hurtige hastigheder fibernettet giver. 

- Det har været et meget omfattende projekt, hvor mere end 90 lokale ildsjæle har gjort en kæmpe indsats for at skaffe lokal opbakning til projektet. Målet var i første omgang at komme i betragtning til Energistyrelsens bredbåndspulje. Men da mere end 70 procent af husstandene i området tilmeldte sig projektet, hang økonomien i projektet sammen uden støtte fra bredbåndspuljen, og vi har derfor udrullet fibernet i området på almindelige kommercielle vilkår. Det betyder, at 2.400 husstande i dag har mulighed for at få stabilt og hurtigt internet via fibernet fra Energi Fyn, fortæller Carsten Nedergaard Hansen, bredbåndsdirektør hos Energi Fyn.

480 km fiberrør

Der er i alt nedlagt 480 km fiberrør, og i disse er der blæst omkring 1.000 km fiberkabler. Projektet har i hele perioden beskæftiget 15-20 medarbejdere fra både Energi Fyn og underleverandører.

- Vi har de sidste par år investeret mange millioner kroner i etablering af fibernet på Nordfyn på ganske almindelige markedsvilkår. Der har ikke været statslige bredbåndspuljemidler eller andre offentlige tilskud i spil. Forretningsmodellen har været, at med den nødvendige tilslutning har Energi Fyn været villig til at investere i området med den forventning, at fibernettet er så nødvendigt nu og i fremtiden, at investeringen hentes hjem igen over en 20-årig periode, forklarer Carsten Nedergaard Hansen. 

I hele Nordfyns Kommune har 10.600 husstande nu mulighed for at få fibernet og dermed stabilt og hurtigt internet. Det svarer til, at omkring 65 procent af alle husstande i kommunen har adgang til lynhurtigt fibernet. 

Herudover har ca. 3.800 husstande adgang til bredbånd fra antenneforeninger og kabeltvselskaber. Det vurderes, at der er ca. 2.000 husstande tilbage med langsomme kobberforbindelser. Af disse er langt de fleste sommerhuse. Nordfyns Kommune er således nu kommet godt med på den digitale motorvej, takket været Energi Fyns investeringer i området, og takket være ildsjælenes arbejde med at skaffe forhåndstilmeldinger.