Det bør du tjekke, inden du skifter elselskab
Navigation Søgning

Det bør du tjekke, inden du skifter elselskab

19. maj 2020

Tal fra Energinet viser, at flere danskere skifter elselskab. Sidste år skiftede knap hver tiende forbruger elselskab. Men hvad skal man være opmærksom på, hvis man overvejer at skifte elselskab?

Selvom det fortsat er de færreste, der tænker over, hvilket elprodukt de har, så er der flere og flere, der interesserer sig for deres elprodukt og selskabet, de handler hos.

Mere end bare pris spiller ind

Prisen spiller en stor rolle hos mange, når de skal vælge elprodukt, men der er i høj grad også andre parametre, der spiller ind.

Et stigende antal kunder interesserer sig også for selskabet bag. Det betyder for eksempel noget for mange af Energi Fyns kunder, at Energi Fyn er et andelsselskab, der er ejet af fynboerne.

Flere og flere forbrugere er også bevidste om, at strøm ikke bare er strøm, og fokusere for eksempel på at tage et klimavenligt valg, når de vælger elprodukt.

Det bør du tjekke

Når man er på udkig efter et elprodukt eller bliver kontaktet af en sælger, er det en god idé at tjekke, om det er et introduktionstilbud, man bliver tilbudt, og hvad prisen eventuelt ændres til efterfølgende. Mange elselskaber tilbyder et introduktionstilbud med en lav pris i en bestemt periode, men ens besparelse de første måneder kan hurtigt blive yderst minimal, hvis prisen stiger markant efterfølgende.

Det er også altid en god idé både at tjekke kWh-prisen og abonnementsprisen. Hvis abonnementsprisen er høj, kan det have store betydning for ens besparelse. Det kan også godt betale sig at undersøge, om der er en bindingsperiode forbundet med aftalen, samt tjekke, om prisen er fast eller variabel.

Når man køber el til en fast pris, kender man pris og vilkår i leveringsperioden. Når man køber el til en variabel pris, følger prisen dagsprisen, der blandt andet fastsættes af udbud og efterspørgsel på elbørsen.

Priserne på variable og fastpris produkter kan ikke umiddelbart sammenlignes, da prisudviklingen på de to typer af produkter er forskellig. Det kan sammenlignes med forskellen på et fastforrentet og et variabelt lån på boligmarkedet. Lige nu er elprisen for eksempel meget lav, hvilket betyder, at det kan være en fordel at vælge et elprodukt med en fast pris og dermed låse ens pris fast, så den ikke stiger, når markedsprisen på el stiger.    

Det er altid en god idé at få tilbud og leveringsbetingelser på skrift, så man kan sammenligne med den aftale, man har i dag, og præcis kan se, hvilke priser, vilkår og gebyrer der følger med tilbuddet.

Hvad kan man spare?

Men hvad kan man egentlig spare? Den samlede elpris er sammensat af forskellige elementer: Betaling for ens el-produkt, betaling for transport af el samt moms og afgifter. Den rene betaling for el udgør cirka 14 procent af den samlede pris, mens afgifter til staten og moms udgør omkring 67 procent. Udgifter til transport udgør cirka 19 procent af den samlede pris. Det er altså kun cirka 14 procent af den samlede elpris, som der reelt kan handles om. Jo større ens forbrug er, jo større kan ens besparelse være.

Hvis du er i tvivl, om du har den rette elaftale, eller om du betaler for meget for din el, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte vores kundeservice på 70 13 19 00. Her sidder vores medarbejdere klar til at rådgive om valg af elprodukt.