Navigation Søgning

Sparetips til haven

10. april 2019

Foråret er over os, og det er tid til at rykke udendørs og gøre klar til årets havesæson. Vi har samlet 5 havesparetips til dig.

#1 Få tjek på haveredskaberne

Er du på udkig efter nye elektriske haveredskaber, er det en god idé at tjekke, hvor mange watt redskaberne bruger, hvor lang tid det tager at lade dem op, og hvor lang rækkevidde de har.

Har du en benzindreven plæneklipper stående, kan den med fordel skiftes ud med en eldreven plæneklipper, en robotplæneklipper eller en helt simpel håndskubber.

Man kan også gå sammen med ens naboer og dele haveredskaber. Ofte er det begrænset, hvor meget vi bruger vores haveredskaber, og hvis vi deler dem med naboerne eller andre giver det både gevinst for os selv og miljøet. 

#2 Varme på terrassen

Drømmer du om en terrassevarmer til de kølige aftner på terrassen, kan det godt betale sig at undersøge markedet nærmere. Der er stor forskel på, hvad det koster at have de forskellige terrassevarmere tændt, og hvor meget de belaster miljøet.

De mest almindelige terrassevarmere bruger gas, men ifølge SparEnergi.dk koster en terrassevarmer, der bruger gas 4-6 gange mere i drift, end en terrassevarmer der bruger el. En terrassevarmer, der bruger el, er desuden mere miljøvenlig, da den kun udleder en tredjedel CO2 i forhold til en gasopvarmet terrassevarmer. Så gå efter en terrassevarmer, der bruger el.

Vælger du en elopvarmet terrassevarmer med infrarød stråling frem for reflektorvarme er der yderligere at spare, da den kun opvarmer det, som dens stråler rammer og derfor ikke varmer luften op. Du kan for eksempel vælge en model, som placeres under et bord, så vil forbruget være 19 gange mindre end ved brug af en gasopvarmet terrassevarmer.

Uanset om du vælger en gas- eller elopvarmet terrassevarmer, så er det en god idé at placer den på fliser og i læ af en væg. Det kan også være en idé at overdække terrassen, da det giver læ og holder på varmen.

#3 Udendørs belysning

Du kan med fordel også gennemgå din udendørs belysning, så der er LED pærer i alle udendørslamper. LED pærer påvirkes ikke af minusgrader og er især velegnede til steder, hvor lyset er tændt i længere tid som for eksempel ved hoveddøren eller i carporten. 

Du kan også bruge nogle af de mange solcellelamper, som findes på markedet, til at få lys og hygge udendørs. Lamperne er drevet af genopladelige batterier, som i dagtimerne oplades ved hjælp af solceller. De kræver ikke tilslutning til elnettet og er nemme at flytte rundt. Der sker løbende en stor udvikling inden for både solcelle- og batteriteknologien. Det betyder, at solcellelamperne hele tiden bliver bedre og anvendelsesmulighederne bliver stadig flere.

#4 Brug tørresnoren

Det koster cirka 6 kroner, hver gang du tørrer dit tøj i en A-mærket tørretumbler og 2 kroner, hvis du har en A+++ tørretumbler. Der kan derfor være mange penge at spare, hvis du bruger tørresnoren, når det er muligt. 

#5 Hold øje med dit forbrug

Med vores gratis app, kan du altid følge dit elforbrug helt ned på timebasis hvor som helst og når som helst. Appen giver dig mulighed for at følge dit forbrug og reagere, selv om du er i sommerhuset, campingvognen eller på en strand på Mallorca. 

Få flere tips til at spare på energien både indendørs og udendørs.