Navigation Søgning

Sådan sparer du på energien i sommerhuset

8. juli 2019

Er du den heldige ejer af et sommer- eller fritidshus, så kan du med nogle helt konkrete tiltag forbedre sommerhusets indeklima og spare på energien.

Drop de gamle strømslugende apparater

Er du en af dem, der giver dine gamle apparater nyt liv i sommerhuset, så kan det måske godt betale sig at investere i nye og mere tidssvarende apparater. Gå efter de A-mærkede apparater, så får du de mest energivenlige af slagsen.

Ifølge SparEnergi.dk kan et gammelt køleskab med energimærke D for eksempel bruge fem gange så meget strøm som et nyt med energimærke A+++.

Sluk på kontakten

Husk at slukke helt for tv, radio, spillekonsoller og anden elektronik, når det ikke bliver brugt, så undgår du et stort standby forbrug.

Skift elradiatorerne ud med en luft til luft-varmepumpe

Opvarmer du dit sommerhus med elradiatorer, kan det godt betale sig at få installeret en luft til luft-varmepumpe, der kan erstatte eller supplere elradiatorerne. En luft til luft-varmepumpe bruger kun en femtedel energi, i forhold til hvis man udelukkende opvarmer med elradiatorer. 

Skal du have installeret en luft til luft-varmepumpe, er det en god idé at være opmærksom på, hvor meget varmepumpen støjer, og om den er udviklet til vores klima, inden du får den sat op. Hvis du vælger en luft til luft-varmepumpe fra Varmepumpelisten på SparEnergi.dk, er du sikker på at få en varmepumpe af en god kvalitet.

En luft til luft-varmepumpe er især velegnet, hvis du bruger dit sommerhus om vinteren. Når du køber en luft til luft-varmepumpe skal du købe den med sommerhusfunktion. Det vil sige, at den i vintermånederne kan indstilles til at holde sommerhuset opvarmet til 5-10 grader med et minimalt energiforbrug. Lidt opvarmning af sommerhuset i vinterhalvåret sikrer nemlig et godt indeklima. De fleste luft til luft-varmepumper fås også med Wi-Fi opkobling, så du via din smartphone kan styre varmepumpen, uanset hvor du befinder dig.

Søg energitilskud

Husk at du kan søge om energitilskud hos Energi Fyn, hvis du opsætter en luft til luft-varmepumpe i dit sommerhus som supplement til opvarmning med elradiatorer. Du skal blot søge om tilskuddet, inden du køber varmepumpen.

Læs mere om energitilskuddet 

Tjek sommerhusets klimaskærm

Overvejer du at få installeret en luft til luft-varmepumpe i dit sommerhus, er det oplagt også at kigge sommerhusets klimaskærm efter i sømmene. Det er nemlig først, når husets klimaskærm er i orden, at du får det fulde udbytte af en luft til luft-varmepumpe. Husets klimaskærm er for eksempel gulve, ydervægge, vinduer og døre. En anden fordel ved at forbedre husets klimaskærm er, at du får et bedre indeklima og slipper for fugt- og skimmelskader.

Husk elsikkerheden

Med en række forholdsvis simple forholdsregler, kan du øge elsikkerheden i dit sommerhus. Det er blandt andet en god idé at teste HFI/HPFI-relæet. På de fleste relæer er der en 'test-knap'. Den er som regel markeret med et 'T'. Hvis du trykker på den, og der ikke sker noget, er dit HFI/HPFI-relæ defekt, og du bør få det tilset af en autoriseret elinstallatør. Det fungerer korrekt, hvis strømmen i huset afbrydes. Et godt tip er at teste relæet i forbindelse med sommer- og vintertid.

Få flere gode råd til at øge elsikkerheden

Hold øje med dit forbrug

Med vores app kan du holde øje med dit forbrug både hjemme og i sommerhuset og sætte ind, hvis det pludselig ændrer sig. 

Læs mere om vores app