Navigation Søgning

Tænd julelyset uden at elmåleren løber løbsk

26. november 2018

For mange er julehygge lig med masser af julelys både ud og inde. Vi har samlet en række tips til dig, så du undgår, at elmåleren galoperer derudaf, når du tænder julelyset.

Vi hænger lyskæder op i træer og buske, på altaner og i vinduer. Ja, selv i flagstangen sætter mange lys op. Og hos mange er det ikke kun op til jul, at lysene er tændt. Vi lader dem i stigende grad lyse op i alle de mørke vintermåneder. 

Men der er jo desværre en bagside ved al julelyset - nemlig strømforbruget.

Skift til LED

Men du behøver ikke gå på kompromis med julehyggen. Skifter du lyskæden med glødepærer ud med en lyskæde med LED-pærer, kan du ifølge Sparenergi.dk spare cirka 80 procent strøm. Har du for eksempel en LED-lyskæde på 5 watt koster det ifølge Sparenergi.dk kun 10 kroner at have den tændt døgnet rundt i 6 uger.

Brug tænd/sluk-ur

Det er smukt med alle lysene i mørket, men der er ingen grund til, at de er tændt, når du ikke er hjemme eller vågen til at nyde dem. Med et tænd/sluk-ur kan du sikre dig, at julelysene tænder og slukker automatisk. Sørger du for eksempel for, at din LED-lyskæde kun brænder 6 timer i døgnet i stedet for alle døgnets timer, vil det kun koste dig 2,5 kroner at have den tændt i 6 uger.

Jo lavere watt, jo lavere forbrug

Hvis du skal på jagt efter en ny lyskæde, så kig efter hvor mange watt lyskæden bruger. Jo lavere watt, jo lavere forbrug. En typisk LED-lyskæder bruger cirka 5 watt, men du kan få LED-lyskæder, der bruger ned til omkring 1 watt. Mens en glødepære-lyskæde bruger cirka 35 watt.

Hold øje med dit el-forbrug

Uanset om du sætter julelys op eller ej, er det en rigtig god idé at holde øje med dit el-forbrug.

Med vores gratis app kan du let følge dit elforbrug og se, hvornår du og din familie bruger mest strøm. På den måde kan du blandt andet se, hvor meget ekstra strøm du bruger, når dit julelys er tændt, og om dit forbrug er uhensigtsmæssigt højt. Du finder appen i App Store eller Google Play.
Læs mere om hvordan du kan følge dit forbrug.

Få flere gode råd til, hvordan du kan sparer på strømmen, uden at det går udover julehyggen.