Varmepumper -et miljøvenligt alternativ
Navigation Søgning

Varmepumper -et miljøvenligt alternativ

6. september 2015

Varmepumper er et moderne, økonomisk og miljøvenligt alternativ til olie, elvarme, naturgas og biobrændsel, da varmepumper anvender luftens og jordens naturlige varme til at producere varmeenergi.

En varmepumpe virker ganske enkelt ved at udnytte solenergien i jorden eller udeluften -også midt i den kolde vinter.

Uanset om du i dag får varme fra el, olie eller gas, vil du kunne spare mange penge på din varmeregning ved at skifte til en varmepumpe, samtidig med at du gør noget godt for miljøet.

Med en varmepumpe vil du typisk kunne skære helt op til 60 procent af din nuværende varmeregning, hvis du i dag bruger el-varme. Tilsvarende vil du kunne spare cirka 55 procent, hvis du har oliefyr, og omkring 50 procent, hvis du opvarmer dit hus ved hjælp af gas. Og det uden at du behøver at skrue ned for hverken boligens temperatur eller det varme vand.

De markante økonomiske fordele ved at skifte fra eksempelvis olie, gas eller elvarme betyder, at du i langt de fleste tilfælde vil kunne betale ekstrainvesteringen i varmepumpen tilbage på 6-10 år.

To typer varmepumper
En varmepumpe bruger udelukkende el, men moderne varmepumper afgiver tre til fire gange så meget varme i forhold til deres elforbrug. Derfor er varmepumper en god forretning.

Der findes to typer varmepumper, som giver både rumopvarmning og varmt vand i hanerne: Luft til vand-varmepumper udnytter luftens varme gennem en varmeoptager uden for huset, som overfører varme og energi fra luften til brugsvand, radiatorer og gulvvarme. Selv på en kold vinterdag med en temperatur på minus 15 grader er der energi og varme nok i luften til at opvarme din bolig.

Et jordvarmeanlæg er en miljøvenlig og meget effektiv type varmepumpe, der udnytter varmen i jorden til boligopvarmning.

Selv midt i den koldeste vinter kommer du ikke til at mangle varme, da anlægget via jordslanger kan overføre varmen, som solen har lagret i jorden, til varmepumpen inde i huset. I varmepumpen hæves temperaturen for efterfølgende at afgive varme til boligens varmesystem.

Jo højere temperaturen i jorden er, des mere effektivt fungerer varmepumpen.

Men selv i frostvejr kan der trækkes tilstrækkelig meget varmeenergi ud af jorden til, at jordvarmeanlægget er en god forretning, da det typisk producerer tre til fire gange så meget energi, som den forbruger.

Beregn din besparelse
Hos Energi Fyn deltager vi aktivt i udviklingen af et bæredygtigt energisystem og udbredelsen af varmepumper på Fyn.

Derfor har vi udviklet en beregner, der tager udgangspunkt i dine unikke tal og din husstands forbrug. Beregneren giver et vejledende billede af de økonomiske og praktiske fordele, som du kan opnå ved at skifte din nuværende varmeløsning ud med en varmepumpe. Beregneren er gratis at benytte, og tager kun to minutter. Prøv beregneren på http://beregner.energifyn.dk/

Hvis du ønsker at installere en varmepumpe i din bolig, tilbyder Energi Fyn gratis og uforpligtende rådgivning. Vores varmepumpeekspert kan undersøge, om din bolig er egnet til en varmepumpe, så du opnår den forventede besparelse.

Læs mere om, hvordan du får billig varme året rundt gennem installation af en varmepumpe.