Forbrugerrådet Tænk har for nylig undersøgt, om det kan betale sig at skifte elaftale, hvis man for eksempel får tilbudt en rabat i forbindelse med køb af et TV eller anden elektronik.
Umiddelbart lyder det jo godt med en rabat på fx 500 kroner, men en elaftale er et komplekst produkt, som det kan være svært lige at få overblik over, når du står i butikken. Og i værste fald kan det måske ende med at blive dyrere for dig, hvis du vælger at slå til, når butikken tilbyder en elaftale, viser Forbrugerrådet Tænks undersøgelse.
Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du vælger elaftale. Hos Energi Fyn anbefaler vi, at du sammenligner både kWh-prisen, abonnementsprisen og eventuelle tillæg med det, som du betaler i dag. Hvis abonnementsprisen fx er høj, skal du have et stort elforbrug, før det opvejer en lavere kWh-pris.
Tjek, om du har fået et særligt introduktionstilbud, og hvad prisen eventuelt ændres til efterfølgende. Undersøg, om der er en bindingsperiode forbundet med aftalen, og hvor længe du eventuelt er bundet. Der findes elaftaler, hvor man er bundet i op til seks måneder og nogle helt uden binding.
Det kan være svært at gennemskue, hvilken elaftale du skal vælge. Der er mange forskellige priser, du skal forstå som forbruger, og desværre gør mange elselskaber det endnu mere vanskeligt med adskillige, ofte mere eller mindre skjulte gebyrer og tillæg.
Det er altid en god idé at få tilbuddet og leveringsbetingelserne på skrift, så du kan sammenligne tilbuddet med den aftale, du har i dag. Dermed kan du se præcis, hvilke priser, vilkår og gebyrer der følger med tilbuddet.
Du har altid en fortrydelsesfrist på 14 dage. Hvis du fortryder inden for fristen, skal du kontakte elleverandøren skriftligt. Hvis der er gået mere end 14 dage, kan du kun opsige aftalen med det gældende opsigelsesvarsel. Hvis der er en bindingsperiode, må du vente til den udløber.
En del af din samlede elpris dækker betaling for transport af el (nettariffen) samt moms og afgifter. Denne del af elprisen er den samme, uanset hvor du er kunde, da den faktureres videre til dit lokale netselskab og staten. Husk at sælgeren ikke kan vide, hvad du betaler for din strøm i dag.
I efteråret testede Forbrugerrådet Tænk 85 forskellige elaftaler fra 55 elselskaber i Danmark. Testen viste, at der kan være flere tusind kroner at spare mellem testens billigste og dyreste aftale. Og hele 29 aftaler fra 20 forskellige elselskaber dumpede testen. Heldigvis viser Forbrugerrådet Tænks test også, at der er flere gode elaftaler på markedet. Blandt andet vores elaftale SpotEl.
Det kan godt betale sig at undersøge markedet grundigt, inden du siger ja til en ny elaftale - også selv om du får en rabat sammen med aftalen.
