#1
Tjek hvilket elprodukt du har
Start med at finde din elregning og få styr på, hvilket elprodukt du har.
Når du køber el, kan du vælge et elprodukt med en variabel pris eller med en fast pris.
Der er fordele ved begge typer elprodukter - og det er op til dig, hvad du foretrækker.
Vil du gerne have trygheden og kende din pris, er et elprodukt med en fastpris det rigtige valg. Hvis du derimod gerne vil have fordelene ved en elpris, der stiger og falder i takt med markedsprisen, bør du vælge et elprodukt med variabel pris.
Vi kender desværre ikke prisudviklingen, så det er op til dig at finde ud af, hvad du har det bedst med at vælge.
#2
Bliv klogere på de forskellige poster på din regning
Når du kigger nærmere på din elregning, vil du se, at den består af forskellige poster.
Det, som du betaler for selve dit elprodukt, udgør cirka 55 procent af din samlede regning.
Du betaler desuden for at få transporteret strømmen ud til dig og et abonnement til dit lokale netselskab, som blandt andet dækker vedligeholdelse af elmålere og hjemtagning af måledata.
Derudover betaler du for transport- og systemydelser til det statsejede Energinet, som ejer det overliggende elnet i Danmark samt afgifter til staten.
Og så betaler du moms af alle elprisens elementer. Afgifter og moms udgør samlet cirka 33 procent af din regning.
#3
Brug strømmen, når betalingen for transport er billigst
Betaling for transport også kaldet nettariffen dækker over de udgifter, der er forbundet med at få strømmen ud til dig. Det er dit netselskab, der - via din elhandler - opkræver betaling for transport.
Betalingen dækker omkostninger til udbygning og vedligeholdelse af elnettet. Du bliver opkrævet transportbetaling, uanset hvilket elprodukt du har, og hvor du er kunde.
Den pris, som du betaler for at få strømmen transporteret frem til dig, er ikke den samme alle døgnets 24 timer. Mellem kl. 17 og 20 er der en høj belastning på elnettet, og derfor er nettarifferne højere i det tidsrum. Så uanset hvilket elprodukt du har, kan du med fordel flytte dit forbrug væk fra tidsrummet mellem kl. 17 og 20.
De høje elpriser påvirker desværre også nettariffen. Årsagen er, at når netselskabet transporter strøm gennem elnettet, opstår der et uundgåeligt tab i form af en varmeudvikling i kabler og transformerstationer. Også kaldet nettab.
Det tab skal netselskabet erstatte ved at købe den tabte el på det fri elmarked gennem elhandlerne. Den pris, som netselskabet betaler for nettabet, følger den generelle prisudvikling på elmarkedet. Derfor påvirker de høje elpriser desværre netselskabernes omkostninger betragteligt, og de er nødsaget til at ændre nettariffen, så de kan få dækket deres øgede omkostninger til nettab.
Betalingen for transport udgør cirka 12 procent af din samlede regning. I vores app og ved at logge ind på vores hjemmeside kan du se nettarifferne i dit område. Du kan også finde dem på dit lokale netselskabs hjemmeside.


Find svar på dit spørgsmål
- Hvordan er elprisen sammensat?
- Hvorfor svinger elprisen?
- Hvordan kan jeg få en billigere elregning?
- Hvad er prisen på el?
- Hvor finder jeg min elregning?