Nyheder Jul Lucia 2020

Luciadag - En festdag for lyset

I år kan vi desværre ikke fejre Lucia, som vi plejer med lys, optog og sang på skoler og plejehjem, men forhåbentlig bliver den hyggelige Lucia-tradition markeret på anden vis rundt omkring. Her i mørket har vi nemlig brug for lysene.

Lys i mørket

Heldigvis er gader og stræder pyntet op med masser af lyskæder og anden julebelysning. Det skaber en dejlig stemning og minder os om de lysere tider, der venter, når vinteren er forbi.

Julebelysningen er hyggelig, men brugen af de mange lys og lyskæder har også en bagside. Det kan nemlig ses på elforbruget, når du tænder for din julebelysning. Heldigvis er det dog muligt at skrue op for lysene og julehyggen, uden at dit elforbrug stiger voldsomt.

Alene ved at vælge lyskæder med LED-pærer i stedet for lyskæder med halogen- eller glødepærer, kan du spare på strømmen. Faktisk forbruger en LED-lyskæde op til 80 procent mindre strøm, og samtidig holder den 25 gange så lang tid.

Brug et tænd/sluk-ur

Meget julebelysning fås med en indbygget timer, så dine lyskæder og lysdekorationer kun er tændt, når du har glæde af det. Et alternativ til lyskæder med timer, er at bruge et tænd/sluk-ur. Har du dine lyskæder tændt i 8 timer fremfor hele døgnet, reducerer du dit elforbrug til julebelysningen med op til 75 procent.

Hvis du skal ud og købe nye lyskæder, bør du kigge efter hvor mange watt, lyskæden bruger. Lavere watt resulterer nemlig også i et lavere elforbrug. Har du ældre lyskæder, der skal kasseres, så husk i øvrigt at aflevere dem på genbrugsstationen.

Nogle lyskæder kører på batteri i stedet for el. Denne type lyskæder er dog sjældent egnet til udendørs brug i en længere periode. Kulden vil nemlig påvirke batteriernes ydeevne, så de ender med at skulle skiftes mange gange – og pengene der er sparet på el, vil derfor hurtigt blive brugt på batterier i stedet. Desuden er batterier en større belastning for miljøet.

Hold øje med dit standby forbrug

Når det kommer til at skære ned på forbruget af el, kan det også godt betale sig at holde øje med dit standby forbrug - det spildforbrug, der sker, når du ikke bruger dine apparater, men der stadig er tændt på kontakten. Ved at slukke på kontakten, når du ikke bruger for eksempel tv, spillekonsol og computer, undgå du unødvendigt forbrug. Især ældre apparater har et højt standby forbrug.

Lån et sparometer

Spar i køkkenet

I køkkenet kan du også med enkle kneb spare på strømmen.

Hvis du for eksempel tør din frosne mad op i køleskabet, afgives der cirka en times gratis strøm for hvert kilo kød, du tør op. Du skal blot huske at tage maden op af fryseren i god tid, inden den skal tilberedes.

Et andet simpelt tips er at udnytte kulden udenfor og køle resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren. Jo varmere maden er, jo mere strøm skal køleskabet bruge på at køle maden ned. Det er dog vigtigt, at du køler maden ned til 5 grader senest 4 timer efter, at du har spist.

Få flere sparetips

Brug vores app

Husk at du kan holde øje med dit elforbrug med Energi Fyns gratis app. Her kan du let følge dit elforbrug og se, hvornår du og din familie bruger mest el. På den måde kan du blandt andet se, hvor meget ekstra el du bruger, når dit julelys er tændt, og om dit forbrug er uhensigtsmæssigt højt om natten på grund af et højt standbyforbrug.  

Hent vores gratis app

Energiraadgivning Julehjerter 2020

Julesparetips

Julen varer længe og koster mange penge, lyder det i julesangen "Højt fra træets grønne top", og der er i høj grad noget om snakken. Både når det handler om vores økonomi og vores energiforbrug.

Vores forbrug er ofte højt i december, men sådan behøver det ikke at være. Med nogle forholdsvis enkle ændringer kan du - uden at det går ud over juletraditionerne og hyggen - undgå et stort overforbrug og ressourcespild til gavn for både klimaet og pengepungen.

Få masser af julesparetips

Julesparetips

Julen varer længe og koster mange penge, lyder det i julesangen "Højt fra træets grønne top", og der er i høj grad noget om snakken. Både når det handler om vores økonomi og vores energiforbrug.

Vores forbrug er ofte højt i december, men sådan behøver det ikke at være. Med nogle forholdsvis enkle ændringer kan du - uden at det går ud over juletraditionerne og hyggen - undgå et stort overforbrug og ressourcespild til gavn for både klimaet og pengepungen.

Få masser af julesparetips

Seneste nyt fra Energi Fyn

Nyheder Vindmøller Lindø Port Of Odense 2020
Klumme

Tænk smart, når du bruger din strøm

Vi ser ind i en fremtid, hvor elforbruget vil stige betydeligt. Samtidig bliver der produceret mere vedvarende energi af vindmøller og solceller. Det er godt for klimaet, men det stiller krav til vores elnet. Vi skal derfor alle sammen tænke smartere, når vi bruger strøm.
Læs klummen
Nyheder Renovering 2020
Nyhed

Tilskud til at gøre din bolig klimavenlig

Fra den 7. april 2021 kan boligejere søge om tilskud fra Bygningspuljen til en række boligforbedringer, der sparer energi. Det gør det markant billigere at få energirenoveret helårsboliger.
Læs nyheden
Piger Gymnastik
Presse

1,5 million kroner til fynske klubber og foreninger

Gennem vores sponsorordning FynskSupport har vi netop udbetalt 1,5 million kroner til de mere end 500 fynske klubber og foreninger, som er med i FynskSupport.
Læs presse­meddelelsen
Nyheder Hjemmearbejde Internet 2020
Nyhed

Corona-hjælp til dit trådløse internet

Hjemmearbejde, hjemmeskole og streaming i massevis. Vi bruger hjemmets internet som aldrig før, og det lægger ekstra pres på det trådløse internet i hjemmet.
Læs nyheden
Nyheder Piger Med Computer 2021
Klumme

Fibernet med valgfrihed på alle hylder

Vi arbejder netop nu på højtryk med at gøre vores fibernet klar, så det teknisk set er muligt for andre indholdsleverandører at tilbyde internet, tv og telefonprodukter via vores fibernet.
Læs klummen
Fynsksupport Kampsport Karate 2021
Nyhed

Årets ElSjæle

Mange frivillige lægger tid og kræfter i arbejdet med at udbrede kendskabet til vores sponsorordning FynskSupport. Den indsats vil vi gerne anerkende. Derfor kårer hvert år årets ElSjæle.
Læs nyheden
Om Energi Fyn Fonde 2020 (1)
Presse

Fondsstøtte til 28 fynske projekter

Energi Fyns to fonde har for 16. gang uddelt fondsmidler til en række fynske projekter, der medvirker til at skabe glæde og udvikling på Fyn. Samlet uddeler fondene i år mere end 2,2 million kroner.
Læs presse­meddelelsen