Naturgas_Landskab 1600X900px

Farvel til naturgas

I Danmark har vi et mål om, at vi skal være CO2-neutral senest i 2050. Det betyder, at naturgas skal udfases, og de mange gasfyr skal udskiftes med enten fjernvarme eller et varmepumpeanlæg. Læs vores klumme og bliv klogere på, hvad det betyder.

Omkring 400.000 danske husstande bliver i dag opvarmet med naturgas, der er et fossilt brændstof og den tredjestørste energikilde på verdensplan. Selvom naturgas regnes for det reneste fossile brændstof, belaster det stadig miljøet.

Regeringen og partierne bag den seneste klimaaftale har dedikeret 2,3 milliarder kroner til udfasning af olie- og gasfyr samt udrulning af fjernvarme og varmepumper.

Bygningspuljen

Tiltagene, der skal bakke op om udfasningen af naturgas, er blandt andet Bygningspuljen, der giver boligejere mulighed for at få tilskud til energibesparende tiltag som for eksempel en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg.

Der er også afsat midler til at udbygge fjernvarmenettet, så flere husstande får mulighed for at tilkoble sig fjernvarme som alternativ til deres nuværende gasfyr. Dermed vil der ske en gradvis udfasning af naturgas, da det ikke er tilladt at installere nye gasfyr i boliger, som befinder sig i et område, der er udlagt til fjernvarme.

Desuden er der indført øgede afgifter på naturgas - den såkaldte naturgasafgift, så det bliver mere attraktivt for boligejere at overgå til en grønnere opvarmningsform.

Læs mere om Bygningspuljen

Reduktion i elafgiften

Reduktion i elafgiften er et andet tiltag, der gør det fordelagtigt at skifte til en varmepumpe. Opvarmer man sin bolig eller sommerhus med en varmepumpe eller elvarme - og kommer mere end 50 procent af opvarmningen af ens bolig fra el, kan man få nedsat elafgiften på en del af sit elforbrug. På de første 4.000 kWh af ens årlige elforbrug er der ingen reduktion i elafgiften. Her betaler man fuld elafgiftssats på 112,50 øre/kWh inkl. moms. På alt elforbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt, betaler man pr. 1. januar 2021 kun 1,00 øre i elafgift inkl. moms.

Et typisk årligt elforbrug til en varmepumpe ligger mellem 4.000 og 8.000 kWh afhængigt af blandt andet varmepumpetypen og boligens størrelse.

Læs mere om reduktion i elafgiften

Afkoblingsordning

Der er desuden indført en afkoblingsordning, der giver tilskud til afkobling af boligens gasfyr, så det bliver gratis at få afbrudt gasstikket. Det gør udfasningen af naturgas mindre omkostningstung for boligejerne.

Energistyrelsen forventer, at tiltagene vil medvirke til, at der vil være udskiftet cirka 60-70.000 oliefyr og omkring 120.000-170.000 gasfyr i 2030. Tiltagene forventes at reducere CO2-udledningerne med 700.000 ton i 2030. Der er ikke fastsat nogen endelig dato for, hvornår naturgas udfases helt til opvarmning i boliger, men det overordnede mål er, at Danmarks netto CO2-udledning er nul senest i 2050.

Skift til en varmepumpe

Et gasfyrs levetid er generelt mellem 15-20 år. Især hvis du har et ældre gasfyr, er der mange gode grunde til at overveje at udskifte det med enten en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg.

Med et varmepumpeanlæg får du både billigere og grønnere varme, end du gør med naturgas. Faktisk kan du spare op til 60 procent.

Prøv vores beregner og se din besparelse ved at skifte til en varmepumpeløsning. 

Beregn din besparelse

Seneste nyt

Udrulning af fibernet i odense
Presse

Fibernet på vej til Skt. Klemens

1.562 husstande i Odense bydelen Skt. Klemens kan se frem til at få fibernet fra Energi Fyn.
Læs presse­meddelelsen
Nyheder Boligmesse 2021
Nyhed

Mød os på årets boligmesse

Traditionen tro kan du møde os på årets boligmesse i Odense Congress Center den 29.-31. oktober. Hent din GRATIS billet til boligmessen her.
Læs nyheden
Nyheder Sommerhuse Nordfyn 2021
Nyhed

Fibernet til 2.611 sommerhuse på Nordfyn

Siden 2013 har Energi Fyn udrullet fibernet til sommerhusene langs kysten på Nordfyn. Etableringen er nu afsluttet, og 2.611 sommerhusejere kan glæde sig over hurtigt internet.
Læs nyheden
Ladestandere Ladeboks Blå Bil 2021
Klumme

Vælg den rigtige ladeløsning til din elbil

Når man har fundet den helt rigtige elbil eller plug-in hybridbil, er tiden kommet til at vælge, hvilken ladeløsning der passer til ens behov. Læs med her og bliv klogere.
Læs klummen
Nyheder Fiberkabel Tromle 2020
Presse

Nu åbner fibernettet

Vores fibernet er nu åbnet, og cirka 100.000 husstande med fibernet fra Energi Fyn kan vælge internet fra Hiper, og inden længe også fra YouSee, TDC Erhverv, Telenor, Fastspeed og Kviknet.
Læs presse­meddelelsen
Nyheder Vindmøller Lindø Port Of Odense 2020
Presse

Energi Fyns Vindmøllepulje uddeler midler

Frem til den 31. oktober kan man søge Energi Fyns Vindmøllepulje om midler. Puljen støtter udviklingen i Munkebo i området indenfor en radius på 4,5 km fra Energi Fyns tre vindmøller på Odense Havn i Munkebo.
Læs presse­meddelelsen
Ladestandere Ladestik Bil Kvinde Rød Taske 2021
Presse

Energi Fyn går på markedet med en smart og intelligent ladeløsning

Antallet af el- og hybridbiler på de danske veje er i kraftig vækst. Derfor etablerer Energi Fyn et nyt forretningsområde, der skal sikre privatkunder, virksomheder og boligforeninger en smart og intelligent ladeløsning.
Læs presse­meddelelsen