Naturgas_Landskab 1600X900px

Farvel til naturgas

I Danmark har vi et mål om, at vi skal være CO2-neutral senest i 2050. Det betyder, at naturgas skal udfases, og de mange gasfyr skal udskiftes med enten fjernvarme eller et varmepumpeanlæg. Læs vores klumme og bliv klogere på, hvad det betyder.

Omkring 400.000 danske husstande bliver i dag opvarmet med naturgas, der er et fossilt brændstof og den tredjestørste energikilde på verdensplan. Selvom naturgas regnes for det reneste fossile brændstof, belaster det stadig miljøet.

Regeringen og partierne bag den seneste klimaaftale har dedikeret 2,3 milliarder kroner til udfasning af olie- og gasfyr samt udrulning af fjernvarme og varmepumper.

Bygningspuljen

Tiltagene, der skal bakke op om udfasningen af naturgas, er blandt andet Bygningspuljen, der giver boligejere mulighed for at få tilskud til energibesparende tiltag som for eksempel en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg.

Der er også afsat midler til at udbygge fjernvarmenettet, så flere husstande får mulighed for at tilkoble sig fjernvarme som alternativ til deres nuværende gasfyr. Dermed vil der ske en gradvis udfasning af naturgas, da det ikke er tilladt at installere nye gasfyr i boliger, som befinder sig i et område, der er udlagt til fjernvarme.

Desuden er der indført øgede afgifter på naturgas - den såkaldte naturgasafgift, så det bliver mere attraktivt for boligejere at overgå til en grønnere opvarmningsform.

Læs mere om Bygningspuljen

Reduktion i elafgiften

Reduktion i elafgiften er et andet tiltag, der gør det fordelagtigt at skifte til en varmepumpe. Opvarmer man sin bolig eller sommerhus med en varmepumpe eller elvarme - og kommer mere end 50 procent af opvarmningen af ens bolig fra el, kan man få nedsat elafgiften på en del af sit elforbrug. På de første 4.000 kWh af ens årlige elforbrug er der ingen reduktion i elafgiften. Her betaler man fuld elafgiftssats på 112,50 øre/kWh inkl. moms. På alt elforbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt, betaler man pr. 1. januar 2021 kun 1,00 øre i elafgift inkl. moms.

Et typisk årligt elforbrug til en varmepumpe ligger mellem 4.000 og 8.000 kWh afhængigt af blandt andet varmepumpetypen og boligens størrelse.

Læs mere om reduktion i elafgiften

Afkoblingsordning

Der er desuden indført en afkoblingsordning, der giver tilskud til afkobling af boligens gasfyr, så det bliver gratis at få afbrudt gasstikket. Det gør udfasningen af naturgas mindre omkostningstung for boligejerne.

Energistyrelsen forventer, at tiltagene vil medvirke til, at der vil være udskiftet cirka 60-70.000 oliefyr og omkring 120.000-170.000 gasfyr i 2030. Tiltagene forventes at reducere CO2-udledningerne med 700.000 ton i 2030. Der er ikke fastsat nogen endelig dato for, hvornår naturgas udfases helt til opvarmning i boliger, men det overordnede mål er, at Danmarks netto CO2-udledning er nul senest i 2050.

Skift til en varmepumpe

Et gasfyrs levetid er generelt mellem 15-20 år. Især hvis du har et ældre gasfyr, er der mange gode grunde til at overveje at udskifte det med enten en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg.

Med et varmepumpeanlæg får du både billigere og grønnere varme, end du gør med naturgas. Faktisk kan du spare op til 60 procent.

Prøv vores beregner og se din besparelse ved at skifte til en varmepumpeløsning. 

Beregn din besparelse

Seneste nyt

Ladestandere Ladestander Evbox Bil Rude 2021
Klumme

Vælg den rigtige ladeløsning til din elbil

Når man har fundet den helt rigtige elbil eller plug-in hybridbil, er tiden kommet til at vælge, hvilken ladeløsning der passer til ens behov. Læs med her og bliv klogere.
Læs klummen
Kundecenter Stikkontakt Og Oplader 2020
Nyhed

Høje priser på el og naturgas

Prisen på el og gas svinger og bliver i høj grad påvirket af efterspørgslen ude i verden. Lige nu oplever vi og resten af verden højere priser på både el og naturgas end normalt.
Læs nyheden
Naturgas_Landskab 1600X900px
Klumme

Farvel til naturgas

Omkring 400.000 danske husstande bliver i dag opvarmet med naturgas, der er et fossilt brændstof og den tredjestørste energikilde på verdensplan. Selvom naturgas regnes for det reneste fossile brændstof, belaster det stadig miljøet.
Læs klummen
Energi Fyn Domicil Hovedindgang 2020
Presse

Energi Fyn har været ramt af et mindre DDoS-angreb

Energi Fyns fibernet var torsdag morgen den 10. juni ramt af et mindre DDoS-angreb, som har belastet fibernettet. Ingen kundedata er blevet kompromitteret, og alle sikkerhedsmæssige foranstaltninger har virket.
Læs presse­meddelelsen
Om Energi Fyn Bestyrelsen 2021
Presse

Energi Fyns bestyrelse har konstitueret sig

Energi Fyns bestyrelse holdt den 22. juni konstituerende møde. Energi Fyns formandskab består herefter af Søren Thorsager som bestyrelsesformand og Ulrikka Brændgaard Nissen som næstformand.
Læs presse­meddelelsen
Nyheder Sommerhuse 2021
Klumme

Spar på energien i sommerhuset

Siden corona brød ud sidste forår er vi danskere strømmet ud i vores sommer- og fritidshuse som aldrig før, og det kan ses på vores elforbrug.
Læs klummen
Ladestandere Ladestander Evbox Kvinde Hænder Mobil 2021
Presse

Energi Fyn går på markedet med en smart og intelligent ladeløsning

Antallet af el- og hybridbiler på de danske veje er i kraftig vækst. Derfor etablerer Energi Fyn et nyt forretningsområde, der skal sikre privatkunder, virksomheder og boligforeninger en smart og intelligent ladeløsning.
Læs presse­meddelelsen