Energipriserne har nu i en længere periode været høje, og både hos Energi Fyn og landets øvrige energiselskaber får vi hver dag mange henvendelser fra kunder, der har spørgsmål til de høje energipriser. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at hjælpe og rådgive på bedste vis, men energimarkedet er meget usikkert, og priserne ændrer sig hurtigt og svinger meget. Det er derfor meget vanskeligt at forudsige, hvad der vil ske i fremtiden.
El og naturgas er en børsvare på samme måde som korn, olie og stål. Råvaren er blot el og gas. Prisen på el og naturgas svinger afhængig af udbud og efterspørgsel og bliver påvirket af en lang række faktorer både herhjemme og i høj grad også ude i verden.
Som forbruger kan det derfor være en rigtig god idé at holde øje med sit forbrug og få nogle gode energivaner. Har du for eksempel en elaftale med en variabel pris, er det en rigtig god idé at tjekke spotprisen på el. Den svinger nemlig meget.
Der kan være tidspunkter på døgnet, hvor prisen på en kilowatt time er over 2 kroner, og tidspunkter, hvor den er under 20 øre. Prisen er typisk høj mellem kl. 7 og 9 om morgenen og mellem kl. 17 og 20 om aftenen, men det skifter fra dag til dag og afhænger blandt andet af, om vinden blæser, og solen skinner, så det bedst du kan gøre er at tjekke prisen på el, inden du for eksempel starter vaskemaskinen, støvsugeren eller opvaskemaskinen.
Der kan være penge at spare, hvis du vælger et tidspunkt, hvor elprisen er lav. Du kan se spotprisen på el et døgn frem i vores app og på energifyn.dk/energipriser.
For mange kan det også godt betale sig at holde øje med strømforbruget i dagligdagen. Undersøgelser viser nemlig, at en øget opmærksomhed på husstandens forbrug typisk giver en besparelse på 7-10 procent om året
Prisen på el er en sammensat størrelse
Husk at elprisen er sammensat af forskellige elementer, og det kun er en mindre del af den samlede elpris, der udgør betaling for den rene el. Resten er betaling for transport, afgifter til staten samt moms. Uanset hvilken elleverandør du har, skal du betale for transport og afgifter. I øjeblikket udgør betaling for den rene el cirka 44 procent af den samlede pris, mens afgifter til staten og moms udgør omkring 45 procent, og udgifter til transport udgør cirka 11 procent.
For mange kan det også godt betale sig at holde øje med strømforbruget i dagligdagen. Undersøgelser viser nemlig, at en øget opmærksomhed på husstandens forbrug typisk giver en besparelse på 7-10 procent om året. Det er naturligvis meget individuelt, hvor meget strøm en husstand bruger, men for nogle vil der være penge at spare blot ved at ændre vaner i dagligdagen. Et oplagt sted at sætte ind er for eksempel i forhold til standby-strøm. Den strøm som dine apparater bruger, selvom du ikke bruger dem. Det kan for eksempel være spillekonsoller, tv og anden elektronik.
Naturgas? Her kan du også gøre noget for at spare
Opvarmer du din bolig med naturgas, er der også en række steder, hvor du med fordel kan sætte ind for at sænke dit forbrug. Tag for eksempel kortere bade og installer en perlator, der blander vandet med luft eller sæt en vandbegrænser i vandhanen. Ifølge Sparenergi.dk er prisen for at varme 1 kubikmeter vand op mellem 40-100 kroner, så der kan være en forholdsvis stor besparelse at hente. Du kan også med fordel sørge for, at din varmtvandsbeholder står på 55 °C. Hvis temperaturen er højere, er det spild af energi, og beholderen vil kalke hurtigere til.
Holder du øje med dit gasforbrug og aflæser du løbende din gasmåler, kan du hurtigt reagere, hvis du bruger mere gas end forventet. Bruger du pludselig mere gas kan det være et tegn på, at dit gasfyr ikke er indstillet optimalt. Husk også at tjekke vandstanden på dit gasfyr, fylde vand på og sørge for, at trykket er på 1,0 bar.
