Hvorfor er elprisen steget?

Elprisen er steget kraftigt. Her kan du læse mere om årsagen til de høje elpriser.
 • Situationen i Ukraine

  Situationen i Ukraine medfører usikkerhed og meget svingende energipriser. Særligt gasprisen er påvirket af usikkerheden. Når gaspriserne stiger, påvirker det også elpriserne, da der er tæt sammenhæng mellem prisen på gas og el. Ligesom den generelle ustabilitet på markederne også påvirker olieprisen.
 • Der mangler vand i de nordiske vandreservoirer

  Elpriserne i Danmark er kraftigt påvirket af hvor meget vand, der er i de nordiske vandreservoirer. Vandet bruges til at producere elektricitet på vandkraftværker i Norge og Sverige. Elektriciteten sendes via kabler til blandt andet Danmark. Det seneste år har der ikke været meget nedbør i Norge og Sverige, så der er mindre vand end normalt i reservoirer. Det presser elprisen op.

 • Højere priser i andre lande

  Der er kommet flere kabler mellem de nordiske lande og lande mod syd. I år er et kabel til Holland sat i drift, og transporten af elektricitet er nærmest konstant med retning mod Holland. Der er også stor eksport af elektricitet til Tyskland. Begge lande har højere priser end Danmark. Stigende efterspørgsel og høj eksport af elektricitet på kablerne trækker prisen i Danmark op.

 • Høje priser på kul og naturgas

  Elpriserne er meget afhængige af priserne på kul og naturgas. Gennem det seneste år har der været en stigende efterspørgsel på brændsler, og gaslagrene i Europa er lavere end normalt.

 • Efterspørgsel på CO2-kvoter

  På grund af kraftigt stigende priser på naturgas ses en stor efterspørgsel på kul, som er blevet mere attraktivt til elproduktion. Dette betyder større efterspørgsel på CO2-kvoter, som for nylig er handlet i det højeste niveau nogensinde. Det har også en kraftig indflydelse på elprisen.

Se spotprisen på el det kommende døgn

Henter forbrug
Kundecenter Pige Med Telefon Og Computer 2020

Bag om elprisen

Elprisen er sammensat af forskellige elementer. Det er kun en mindre del af den samlede elpris, der udgør betalingen for den rene el. Resten er betaling for transport, afgifter til staten samt moms.

Bliv klogere på elprisen

Bag om elprisen

Elprisen er sammensat af forskellige elementer. Det er kun en mindre del af den samlede elpris, der udgør betalingen for den rene el. Resten er betaling for transport, afgifter til staten samt moms.

Bliv klogere på elprisen